Trebuie aflată părerea doamnei Doina Gradea, PDG-ul Televiziunii Române, despre show-ul cu „Vacanța Mare” pe care l-a aprobat spre difuzare pe TVR 1, în noaptea de Revelion. Dacă n-are chef să apară în fața comisiilor de cultură și mass media din Parlament, pe care le-a ignorat și le-a disprețuit, aroganță pe care a împrumutat-o de la mentorul ei, Adrian Sârbu, ca mai toți managerii crescuți de mogul în decursul anilor, atunci Doina Gradea să spună în public ce i-a plăcut și ce nu i-a plăcut la acest program TV.

Să facă o analiză pe „text”, cum se spune, nu cu pretenții de critic de film ori de teatru, ci așa, ca simplu telespectator, sincer: ce-a fost bun, care poante au fost mai puțin inspirate, care momente au fost ratate.

Să-și exprime opiniile nu singură, ci cu ajutorul lui Ionuț Cristache, într-o ediție de „România 9” (o sugestie!). Ca să știm și noi, plătitorii de impozite, ce-a fost în mintea PDG-ului când a decis să reșapeze umorul vulgar și obosit al „artiștilor” frustrați Mugur Mihăescu, Radu Pietreanu și Dan Bittman. Dar să nu fie o discuție de genul i-am angajat de Revelion pentru că „îmi place umorul lor”, „pentru că am lucrat cu ei la Pro TV”, „pentru că așa am vrut eu” sau „pentru că mi-au cerut mai puțini bani decât alții”. Ar fi un bun exercițiu pentru doamna directoare ca să arate românilor că este un om cultivat, rafinat, pregătit profesional, cu viziune, într-un cuvânt, profesionist.

Important este să aflăm impresiile dânsei. Pentru că în această chestiune nu este vorba de partizanat politic (cine a pus-o pe Gradea în fruntea TVR și cine o mai ține în această funcție), ci de anvergura culturală și profesională a managerului.

Dincolo de gusturile artistice ale doamnei Doina Gradea, trebuie aflat ce-a urmărit acest program în afacerea Revelionului la TVR 1. Să aducă audiență maximă la trecerea dintre ani? TVR 1 să ocupe un loc fruntaș în topul audienței? Să-l bată pe Dan Negru de la Antena 1? Să livreze clienților publicitari cele mai mari volume de audiență pentru reclamele difuzate? Să concureze direct cu televiziunile comerciale? (Dar asta e o decizie proastă, să te duci pe „terenul” televiziunilor concurente!) Să atragă un public nou pentru televiziunea publică? (Dar asta nu se face doar într-o noapte de Revelion.) Să facă un program ieftin pentru aceste vremuri de pandemie?

Ce-a făcut TVR e o insultă la adresa artiștilor talentați care în aceste luni au stat pe tușă, făcând foamea

Să genereze intenționat proteste și reacții din partea publicului care a doua zi a urmărit Concertul de la Viena? Să crească astfel notorietatea televiziunii publice?

Să-i mai dea o pâine de mâncat lui Mugur Mihăescu, pentru că suferă din cauza restricțiilor care îi țin închise cârciumile? Doina Gradea are răspunsuri, cu siguranță, dar trebuie să le afle și publicul.

Altfel, show-ul celor de la „Vacanța Mare” rămâne o jignire cruntă pentru mulți profesioniști din Televiziunea Română. O jignire care va rămâne în istoria acestei instituții. Greu de uitat, greu de băgat sub preș. Este și o jignire pentru mulțimea de actori (talentați), regizori, scenariști, care în aceste luni de pandemie au stat pe bară și au făcut foamea, iar talentul lor s-a risipit în depresii și neputință.

În loc ca TVR să le ofere o șansă și devină un centru de creație, care să genereze idei și programe de calitate, prin acest program a demonstrat că rămâne un loc de șușanele, de sforării și de bețivăneli. Pentru că show-ul lui Mihăescu și Petreanu a fost, în fapt, o bețivăneală filmată și difuzată de Televiziunea Română. Un cost prea mare pentru niște cheflii.

Doina Gradea este cel mai slab director al TVR. Mai slab decât Paul Everac. Este momentul să plece, împreună cu Ionuț Cristache, neapărat.