Există mai multe scenarii sumbre pe care experții le prezic cu privire la viitorul omenirii. Multe persoane o să fie puse față în față cu unele provocări greu de dus, mai ales pentru că este posibil să urmeze tot ce este mai rău.

Pericole majore pentru omenire. Ce ne așteaptă, de fapt

Viața pe Pământ o să fie remodelată drastic de schimbările climatice, chiar dacă se vor produce anumite schimbări. Emisiile de gaze cu efect de seră încălzesc planeta, așa că specialiștii de la ONU au făcut un anunț tragic.

Experții ONU au pregătit un raport de 4000 de pagini ce o să fie publicat în luna februarie 2022. Aceștia au transmis patru avertismente cu privire la viitorul omenirii, explicând că viața viitoarelor generații o să fie grav afectată.

‘Tot ce e mai rău urmează să vină şi va afecta viaţa copiilor şi nepoţilor noştri, mult mai mult decât pe a noastră.”, au transmis specialiștii în raport.

Oamenii pot să supraviețuiască sau să prospere în următoarele decenii, iar totul se va rezuma la schimbările climatice. Poluarea poate să provoace multe dezastre, iar pragurile periculoase sunt mai aproape decât credea lumea.

„Viaţa pe Pământ se poate recupera după o schimbare drastică a climei prin evoluţia a noi specii şi crearea de noi ecosisteme. Oamenii nu o pot face.”, mai este explicat în raportul obținut de AFP.

Anunțul trist făcut de specialiști. Ce se va întâmpla

Totul poate să ducă la extincția speciilor și la răspândirea bolilor. Căldura o să devină în scurt timp insuportabilă, iar ecosistemele o să fie distruse, în timp ce orașele sunt amenințate de creșterea nivelurilor mării.

Se pare că încălzirea chiar și peste 1,5 grade Celsius peste nivelurile de la mijlocul secolului XIX-lea ar putea să aibă consecințe tramatice. Condițiile climatice ar putea să fie schimbate pentru totdeauna chiar înainte de 2100, iar acestea ar putea să fie ireversibile.

Organizația Meteorologică Mondială a explicat că există o posibilitate de 40% pentru ca pragul să fie trecut cu 1,5 grade vreme de cel puțin un an până în 2026. Din păcate, unele specii nu vor putea să supraviețuiască în fața unor schimbări drastice.

„Chiar şi la un grad de încălzire de 1,5 grade Celsius, condiţiile de mediu se vor schimba dincolo de capacitatea multor organisme de a se adapta.”, mai este precizat în raport.

Ce schimbări sunt necesare. Toată lumea ar trebui să știe

Ar putea să dispară recifurile de corali, iar multe suprafațe o să fie în pericol și o să își piardă sistemele de hrană. De asemenea, până în 2050, multe persoane se vor confrunta cu foamea, iar altele ar putea vedea ce înseamnă sărăcia extremă.

Sute de oameni o să fie expuși fenomenelor meteorologice extreme, iar furtunile și inundațiile ar putea să devină mortale. De asemenea, persoanele ce locuiesc în zonele urbane ar putea să se confrunte cu un deficit de apă din cauza secetei severe, fiind expuse și la valurile de căldură extreme.

„Se preconizează că costurile de adaptare pentru Africa vor creşte cu zeci de miliarde de dolari pe an, la un grad de încălzire mai mare de două grade Celsius.”, este precizat în raport.

De asemenea, straturile de gheață ce se află deasupra Groenlandei și Antarcticii de Vest ar putea să fie topite, lucru ce ar duce la ridicarea nivelului oceanelor.

Ce regiuni o să fie expuse la pericole. Omenirea va avea de suferit

Multe regiuni din Brazilia și Asia ar putea să se confrunte cu anumite calamități climatice ce vor avea loc simultan după ce omenirea a rupt echilibrul Pământului.

Este nevoie de foarte multe schimbări pentru ca omenirea să nu se confrunte cu probleme uriașe și pentru ca anumite plante și animale să poată să trăiască în echilibru în continuare, fără să fie expuse la schimările climatice.

„Avem nevoie de schimbări care să opereze asupra proceselor şi comportamentelor la toate nivelurile: individuale, comunităţi, afaceri, instituţii şi guverne. Trebuie să ne redefinim modul de viaţă şi consumul.”, se mai arată în raport.