8 obiceiuri financiare pe care trebuie să începi să le folosești. O să îți fie mai ușor să ai control asupra banilor tăi!

Deși s-ar putea să dureze, să ai anumite obiceiuri financiare te va ajuta să-ți controlezi mult mai bine finanțele.

8 obiceiuri financiare pe care trebuie începi să le folosești. O să îți fie mai ușor să ai control asupra banilor tăi!
8 obiceiuri financiare pe care trebuie începi să le folosești. O să îți fie mai ușor să ai control asupra banilor tăi!

Să-ți controlezi finanțele este ceva ce trebui să înveți. Crearea unor obiceiuri financiare pe care să le poți folosi în activitățile zilnice te poate ajuta să păstrezi un control asupra banilor tăi.

1. Urmărește-ți veniturile

Una dintre greșelile majore pe care o faci atunci când vine vorba de bani este că nu-ți urmărești veniturile, pentru că s-ar putea să te gândești că dacă ai același salariu nu mai are rost să faci acest lucru. Asta este absolut greșit. Urmărirea veniturilor nu înseamnă doar că știi cât câștigi, înseamnă că trebuie să îți monitorizezi activ finanțele și să le urmărești în mod activ.

2. Urmărește-ți cheltuielile

O altă greșeală majoră este că nu știi exact pe ce dai banii. Dacă nu ții o evidență a cheltuielilor tale, este imposibil să ții pasul cu câți bani ajungi să scoți din buzunar lunar. Chiar și cele mai mici sume trebuiesc monitorizate.  Este foarte important să știi exact unde se îndreaptă banii tăi. Nu vei avea niciodată controlul asupra finanțelor tale dacă nu știi exact ce intră și ce iese.

3. Stabilește-ți obiective financiare

Nu contează cât de mici sau mari sunt aceste obiective, important este să le stabilești și să ai un plan pentru a le atinge. Este important să acorzi mai multă atenție și obiectivelor financiare mai mici. Așa o să te simți mai motivat când reușești să le realizezii. Dacă îți stabilești din prima un obiectiv prea greu de realizat o să te simți extrem de descurajat și nu o să mai vrei să mai încerci.

 8 obiceiuri financiare pe care trebuie începi să le folosești. O să îți fie mai ușor să ai control asupra banilor tăi!
Foto: pixabay.com

4. Diversifică-ți veniturile

Știai că majoritatea oamenilor cu bani au multiple fluxuri de venit? Dar pentru a reuși acest lucru nu înseamnă că trebuie să îți iei mai multe joburi, ci trebuie să găsești o modalitate de a avea mai multe surse de venit.

5. Nu mai cumpăra din impuls

Ești genul de persoană care trebuie să cumpere ceva de fiecare dată când un lucru îți atrage atenția? Poate o faci fără să-ți dai seama. Dacă nu poți merge printr-un magazin fără a cumpăra ceva, atunci s-ar putea să ai o problemă și să faci cumpărături pe bază de impuls. Ceea ce înseamnă că o să îți distrugi orice obiectiv financiar și ai putea ajunge să faci cheltuieli din imprevizibile.

6. Creează un buget și respectă-l

Este foarte important să ai un buget bine stabilit pe care să nu îl depășești sub nici o formă. Ți-ai propus ca luna aceasta bugetul tău să fie de 500 de lei, atunci trebuie să faci în așa fel încât să nu cheltuiești niciun leu în plus.

7. Creează-ți un cont de urgență

Se spune că este mai bine să previi decât să combați. Așa că în loc să te stresezi că s-ar putea să apară o perioadă în care să ai probleme financiare în viitor, cel mai sigur este să ai un fond de rezervă. Așa nu vei mai fi la fel de stresat din cauză că nu știi ce-ți rezervă ziua de mâine. Important este să ai în minte că nu ai voie să folosești acei bani decât doar în situații de maximă urgență.

8. Setează-ți plata automată a facturilor

Așa nu o să fii tentat să le amâni. Creează-ți un cont specific pentru cheltuielile tale și asigură-te că ai suficienți bani în cont pentru plata automată a facturilor.