Reacțiile ostile din partea Marii Britanii și a Irlandei de Nord, dar și din partea Irlandei, țară membră UE, au determinat Bruxelles-ul să revină asupra unei părți a mecanismului. Pe de altă parte, Organizația Mondială a Sănătății a criticat și ea mecanismul, despre care spune că prelungește pandemia și adâncește inegalitățile pe plan mondial.

Premierul britanic Boris Johnson a sunat-o pe Ursula von der Leyen după ce Comisia Europeană a impus vineri un mecanism de control al exporturilor vaccinurilor împotriva Covid produse în UE și și-a exprimat „profunda sa preocupare” în ceea ce privește restricțiile, susceptibile să compromită acordul Brexit privind Irlanda de Nord, relatează AFP, potrivit Agerpres.

În cursul discuţiei telefonice cu președinta CE, Boris Johnson şi-a exprimat „profunda îngrijorare legată de repercusiunile pe care le-ar putea avea măsurile luate de UE privind exportul de vaccinuri”, a indicat purtătorul său de cuvânt.

„Regatul Unit dispune de acorduri obligatorii din punct de vedere juridic cu furnizorii de vaccinuri şi nu se aşteaptă ca UE, în calitate de prieten şi aliat, să facă ceva pentru a perturba aplicarea acestor contracte”, a spus purtătorul de cuvânt al Boris Johnson.

Și Ursula von der Leyen a evocat discuția într-o postare pe Twitter, în care spune că a convenit cu Boris Johnson să nu impună restricții de export în cazul companiilor care își onorează livrările contractate.

 

Confruntată cu întârzieri în livrarea vaccinului produs de compania britanico-suedeză AstraZeneca, CE a adoptat un mecanism pentru a controla transportul în afara Uniunii a vaccinurilor împotriva COVID-19 care sunt produse în interior şi a interzis exporturile „nelegitime”. UE poate bloca orice export de vaccinuri produse în interiorul granițelor sale, dacă compania producătoare nu și-a onorat mai întâi livrările către Uniune.

Regatul Unit importă vaccinul anti-COVID-19 al companiilor Pfizer şi BioNTech de la o fabrică din Belgia.

Pe de altă parte, UE reclamă companiei AstraZeneca să recurgă la producţia fabricilor situate în Regatul Unit pentru a furniza dozele promise celor 27.

Acest fapt ar putea afecta programul de vaccinare al autorităţilor britanice, care au autorizat de mai multe săptămâni acest vaccin, aprobat vineri de autoritatea europeană de reglementare.

Disputa asupra Irlandei de Nord

Textul adoptat vineri de CE prevede să se considere Irlanda de Nord ca teritoriu de export în ce priveşte vaccinurile.

Acest lucru contravine protocolului nord-irlandez încheiat în cadrul Brexit, menit să evite revenirea la o frontieră şi la controale vamale între Irlanda, membră UE, şi această provincie britanică.

Dar UE invocă un articol care îi permite să suspende acest protocol dacă aplicarea acestuia „provoacă serioase dificultăţi economice, sociale sau de mediu”.

Acest text a provocat furia atât a autorităţilor din Irlanda de Nord, unde premierul Arlene Foster s-a referit la „un act ostil incredibil”, cât şi a guvernului Republicii Irlanda, membră a UE.

Premierul irlandez Micheal Martin a „discutat cu (preşedinta Comisiei Europene) Ursula von der Leyen pentru a-i face cunoscută îngrijorarea legată de acest subiect”, potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului.

UE a renunţat la includerea Irlandei de Nord ca teritoriu de export

Bruxellesul a revenit tot vineri și a informat că renunţă să includă Irlanda de Nord în mecanismul de control al exporturilor de vaccinuri, după vehemente critici britanice reproşându-i că este pe cale de a compromite acordurile încheiate în cadrul Brexitului privind insula Irlanda, transmite AFP, preluată de Agerpres.

„În cadrul finalizării acestei măsuri, Comisia se va asigura că protocolul Irlanda/Irlanda de Nord nu este afectat”, a scris executivul european într-un comunicat.

Contrar intenţiei sale iniţiale, Comisia „nu declanşează clauza de salvgardare”, ceea ce i-ar fi permis să deroge în mod excepţional de la acest protocol pentru vaccinuri.