O țară europeană s-a hotărât să nu mai aștepte după certificatul verde digital ce urmează să fie lansat de Uniunea Europeană (UE). Este vorba despre Italia, țară care va lansat propriul certificat în baza căruia cetățenii vor putea călători în străinătate.

Anunțul Italiei vine în contextul în care această țară se pregătește să primească turiști. Sezonul de vară s-a deschis în Peninsula Italică începând din această lună. În acest sens, premierul italian Mario Draghi, a anunțat că la jumătatea lunii mai va fi lansat un certificat verde pentru cetățenii vaccinați anti-coronavirus.

Conform Reuters și The Local, documentul lansat de Italia va fi un certificat verde național.

Persoanele care vor dobândi un astfel de document vor trebui să dovedească că au fost vaccinate împotriva Covid – 19.  Sunt acceptate și testele negative PCR pentru coronavirus efectuate recent.

Italia este pregătită să primească turiști din statele europene, însă încă nu este clar când țara va permite accesul pe teritoriul statului și al turiștilor care provin din țări care nu sunt membre ale Uniunii Europene (UE).

Autoritățile italiene recomandă în continuare cetățenilor să evite călătoriile în afara orașului în care locuiesc dacă nu există motive bine întemeiate.

În prezent, persoanele care călătoresc în Italia trebuie să respecte obligativitatea de a sta cinci zile în carantină și să se testeze de două ori pentru depistarea Covid – 19. Aceste condiții stricte de călătorie ar urma să fie evitate odată ce va fi lansat certificatul italian de vaccinare.

Ce este certificatul verde digital?

Certificatul european de vaccinare va conține date care țin de istoricul nostru medical. Spre exemplu, documentul va arăta dacă avem anticorpi sau dacă am avut coronavirus. De asemenea, prin acest document putem demonstra și rezultatele testelor pentru coronavirus pe care le-am efectuat. Pașaportul de vaccinare mai este cunoscut și sub denumirea de „pașaport verde”.

Deja Comisia Europeană a îndemnat ca din luna mai țările membre UE să redeschidă granițele pentru cetățenii vaccinați anti – coronavirus.