Conform unui studiu de specialitate, scăderea numărului de cazuri de infectare are legătură cu imunizarea cu vaccinul Pfizer. Se pare că serul produs de corporația Pfizer/BioNTech joacă un rol decisiv în eradicarea pandemiei.

Conform autorilor studiului de specialitate, vaccinul Pfizer este eficient într-un proces de peste 95% numai dacă o persoană se vaccinează cu ambele doze. În cazul în care o persoană nu primește ambele doze, atunci eficacitatea vaccinului Pfizer scade.

Vaccinul Pfizer, cel mai eficient

Publicația The Lancet arată că această cercetare a evidențiat beneficiile pentru sănătatea publică ale unui program național de vaccinare. Studiul a fost realizat în Israel, țară care se ocupă non stop cu efectuarea studiilor de când a apărut pandemia. La respectivul studiu au participat și virusologi de la Pfizer și reprezentanți ai guvernului israelian.

Autorii studiului precizează că în Israel acest program de imunizare, care a folosit vaccinul Pfizer, „a fost motorul principal al declinului infecţiilor de Covid-19”. Totuşi, specialiştii rămân prudenţi și nu generalizează concluziile trase în Israel, mai cu seamă că viteza campaniilor de vaccinare şi evoluţia pandemiei diferă de la o ţară la alta.

Acest studiu s-a bazat pe datele medicale colectate între 24 ianuarie şi 3 aprilie. În această perioadă, 72% dintre israelienii de peste 16 ani (cca. 5 milioane de persoane) şi 90% dintre persoanele de peste 65 de ani au primit ambele doze ale vaccinului Pfizer-BioNTech.

Analiza a vizat în principal eficacitatea vaccinului împotriva variantei britanice (denumită B.1.1.7), devenită dominantă în această ţară.

Concluzii: vaccinul Pfizer, protecție de 95,3%!

Conform studiilor, vaccinul Pfizer are o eficacitate înaltă la oamenii cu vârste de peste 16 ani. După șapte zile de la administrarea rapelului, acest ser asigură o protecție de 95,3% împotriva infecțiilor, de 97,2% împotriva spitalizărilor şi de 96,7% împotriva deceselor! Toate aceste niveluri de protecţie rămân similare şi la persoanele trecute de 85 de ani. Nu aceleași cifre sunt obținute și în cazul persoanelor vaccinate doar cu prima dintre cele două doze ale serului. Protecţie de 57,7% împotriva infecţiilor, de 75,7% împotriva spitalizărilor şi de 77% împotriva deceselor în rândul persoanelor de peste 16 ani!

„Studiul demonstrează importanţa unei vaccinări complete în rândul adulţilor, cu două doze”, transmit autorii cercetării. Potrivit lor, o doză unică ar putea să ofere o protecţie mai puţin îndelungată, în special din cauza apariţiei unor variante virale mai rezistente la vaccin.