Este și cazul informației conform căreia vitamina D ajută în tratarea virusului Sars-CoV-2. S-a ajuns la această ipoteză fiindcă vitamina D este legată de imunitate. Conform Digi24, în Marea Britanie, medicii le recomandă oamenilor să ia vitamina D în timpul iernii, iar cei care suferă de deficit vitamina D sunt sfătuiți să ia tratamentul pe tot parcursul anului.

Atenție, până în acest moment niciun studiu nu a demonstrat un efect convingător pentru a susține administrarea de doze mai mari pentru a preveni sau a trata bolile. Mai clar, sunt cercetări care au indicat o asociere între vitamina D și efectele cauzate de coronavirus, iar dovezile sunt în mare parte observaționale.

Care este adevărul despre Vitamina D în tratarea coronavirusului

Potrivit BBC, studiile observaționale demonstrează că anumite grupuri sunt mai susceptibile de a avea deficiențe de vitamina D și de a se infecta cu coronavirus, așa cum sunt persoanele în vârstă, cele cu obezitate sau cele care au pielea mai închisă. Conform specialiștilor, motivul pentru care aceste grupuri prezintă un risc de infectare mai mare este din cauza faptului că aceștia au lipsă de vitamina D. De asemenea, nivelul de vitamina D poate scădea, ca o consecință a bolii, mai degrabă decât să fie o cauză care să ducă la boală.

Un studiu efectuat în Spania a sugerat că administrarea vitaminei D a avut un succes uimitor și a redus cu 80% internările la terapie intensivă, dar și cu 60% a deceselor provocate de coronavirus.

După ce a fost distribuit pe scară largă în mediul online, documentul a fost retras din cauza îngrijorărilor privind acuratețea cercetării.

Deputat: Vitamina D este importantă

Deputatul conservatior David Davis a solicitat în Parlament introducerea suplimentelor de vitamina D în spitale. El este de părere că deși această cercetare a fost retrasă, studiul a arătat că vitamina D este importantă și susține că guvernul ar trebui să finanțeze mai multe cercetări în acest sens.

În replică, Aurora Baluja, medic de terapie intensivă din Spania, consideră că efectul extraordinar la care face referire respectivul studiu nu a fost regăsit niciodată într-o cercetare controlată randomizată.

Vitamina D este relativ sigură, deci este posibil să nu pară cea mai dăunătoare dintre dezinformări, subliniază însă profesorul Van der Linden. Potrivit specialistului, pericolul apare atunci când oamenii sugerează că suplimentul este un leac miraculos și ar trebui să înlocuiască vaccinul, masca și măsura de distanțare socială.