Odată cu pandemia și interviurile de angajare au început să se mute în online. Și chiar dacă nu te mai întâlnești în persoană cu un posibil angajator, nu înseamnă că dacă ai un interviu video nu trebuie să îl mai iei în seamă. Mai ales că acest interviu este o modalitate rentabilă și eficientă de a cunoaște mai bine candidatul și de a vedea ce are de oferit.

Când faci un interviu online, lucrurile mici contează – foarte mult. Deci, iată câteva sfaturi de care ar trebui să ții cont dacă vrei să faci o impresie bună.

1. Cunoaște programul prin care se ține interviul

Indiferent dacă trebui să ai interviul prin Skype, Google Hangout sau orice alt program software, este bine să te asiguri că știi cum să-l folosești înainte de a începe interviul. Chiar este indicat să exersezi, pentru a nu ajunge în situația de a închide interviul din greșeală.

2. Uită-te în cameră, nu la ecran

Pentru a menține contactul vizual, trebuie să te asiguri că te uitați în obiectivul camerei, nu la ecran. Acest lucru este dificil de reținut, dar este extrem de important. De asemenea, dacă folosești un laptop, asigură-te că este ridicat și că ecranul nu este înclinat în spate. În mod ideal, ochii tăi ar trebui să se afle la același nivel cu camera.

3. Ai grijă să te îmbraci corespunzător

Cu toate că interviul nu mai are loc față în față, tot trebuie să alegi o ținută corespunzătoare. Ți se poate întâmpla să te ridici pentru a regla lumina sau a arăta ceva și intervievatorul îți poate observa ținuta. Deci, nu vrei să lași o impresie nepotrivită.

4. Ai grijă la locul în care stai pentru interviu

Prima impresie despre tine include o impresie despre locul în care stai pentru acel interviu. De aceea este esențial să creezi un mediu profesional atractiv, unde să ai drept recuzită reviste, cărți sau plante.

Ai un interviu online pentru un nou job? Trebuie să pui în practică aceste sfaturi pentru a face o impresie bună!
Foto: smartrecruiters.com

5. Ai grijă la iluminare

Dacă stai în fața unui perete alb, luminat doar de o lumină aspră, asigură-te că nu ai umbre neplăcute pe față care te-ar putea face să pari obosit. De asemenea, asigură-te că lumina nu bate din spate. Pentru a verifica dacă totul este în regulă, cel mai indicat este să faci câteva fotografii și filmări pentru a vedea cum arăți și a face ajustările necesare dacă este cazul.

6. Ai grijă la zgomotul de fundal

Așa cum la un interviu față în față nu lași nici un fel de zgomot de fundal să te întrerupă, este foarte important să ai grijă la acest aspect mai ales în acest context. Orice lucru care nu este adecvat în persoană, nu este adecvat prin Skype sau orice altă platformă.

7. Verifică conexiunea

Dacă știi că ai probleme cu conexiunea la internet, încearcă să găsești cel mai bun loc în care semnalul este suficient de puternic încât să nu apară neplăceri. Nu ai vrea ca imaginea să se întrerupă sau să nu se înțeleagă ce spui.

8. Nu-ți ține telefonul la vedere

Motivul este destul de simplu. Ai putea ajunge să fii distras de acesta, în cazul în care primești mesaje.

9. Nu spune nimic până când nu verifici dacă apelul video s-a închis

Nu spune nimic după ce interviul s-a terminat, până nu te asiguri că ai închis aplicația. Pentru că s-ar putea să ai parte și de surprize. Iar o astfel de neglijență i-ar putea schimba părerea celui care te-a intervievat.