Conform Institutului Paul Ehrlich, cele 42 de cazuri de tromboză venoasă sinusală, o formă de cheaguri de sânge cerebrală foarte rară, au fost raportate până în 2 aprilie. Totodată, au fost descoperite și trei cazuri de trombocitopenie, adică lipsa de trombocite în sânge.

Cu excepția a șapte cazuri, persoanele care au fost afectate după vaccin au fost femei cu vârsta cuprinsă între 20 și 63 de ani. Cu toate acestea, specialiștii spun că vaccinul a fost administrat mai des femeilor decât bărbaților. Bărbații care au fost afectați de aceste reacții adverse rare au avut vârste cuprinse între 24 și 58 de ani.

Opt vaccinați cu AstraZeneca au murit

Dintre cei afectați, opt pacienți și-au pierdut viața, adică cinci femei și trei bărbați. Conform specialiștilor germani, în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 20 și 59 de ani au fost observate mai multe cazuri decât s-ar fi putut aștepta. În general, Germania permite doar persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani să se vaccineze cu serul respectiv.

Totuși, au fost raportate cazuri de tromboză sinusală venoasă și după vaccinarea cu vaccinul dezvoltat de cei de la Pfizer & BioNTech, mai exact, șapte cazuri la trei femei cu vârste cuprinse între 34 și 81 de ani și la patru bărbați cu vârste cuprinse între 81 și 86 de ani. În privința acestui vaccin nu s-au raportat cazuri de trombocitopenie.

Ce trebuie să facă cei care au aceste simptome după ce se imunizează

Mare atenție, persoanele care se vaccinează cu orice vaccin, trebuie să solicite asistenţă medicală imediată dacă au simptome precum dificultăţi de respiraţie, dureri în piept, umflarea picioarelor sau dureri abdominale persistente.

De asemenea, la fel trebuie să se procedeze și în cazul simptomelor neurologice, cum ar fi dureri grave de cap sau persistente, vedere încețoșată sau hemoragii punctuale. Momentan nu există informații cu privire la expunerea la vreun risc asociat cu a doua doză de vaccin.

Până la 2 aprilie, în Germania au fost efectuate în total aproximativ 14,38 milioane de vaccinări.

Peste 400 de germani au murit după ce s-au vaccinat

De asemenea, Institutul a anunțat și 407 decese, la diferite intervale după vaccinare, cu vârste cuprinse între 24 şi 102 ani. Intervalul a variat între mai puţin de o oră şi 40 de zile.

În cea mai mare majoritate a cazurilor, cei care și-au pierdut viața au avut una sau chiar mai multe boli anterioare care ar fi provocat decesele.