Andrei Baciu atrage atenția că noile tulpini ale coronavirusului devin mai contagioase. În acest fel, nimeni nu este ferit de boală, însă vaccinul este arma de care ne putem ajuta pentru a câștiga un plus de protecție.

Andrei Baciu: Tulpinile nu feresc pe nimeni de boală

„Vedem că aceste tulpini care circulă mai nou nu feresc pe nimeni de boală, inclusiv sportivi de performanță, oameni care au aparent o stare bună de sănătate. Vedem că în fața acestui virus, practic nimeni nu este ferit, deci cu atât mai mult (sunt importante – n.r.) oportunitatea și avantajele câștigării protecției, pe de o parte. Pe de altă parte, un alt aspect extrem de important – faptul că vaccinul este la îndemână”, a declarat secretarul de stat duminică seara, la Digi24.

Oficialul din Guvernul Cîțu a vorbit și despre maratoanele de vaccinare și a spus că aceste evenimente sunt acțiuni de natură să stârnească entuziasm. El spune că se întrevede luminița de la capătul tunelului, fiindcă se vor putea ridica anumite restricții odată cu creșterea numărului de persoane vaccinate, care sunt protejate de boală.

Peste 3,6 milioane de români s-au vaccinat împotriva Covid-19

El a declarat că în acest moment în România sunt peste 3,6 milioane de oameni care au fost vaccinați împotriva coronavirusului iar în curând se va atinge borna de 6 milioane de doze administrate, „o cifră impresionantă”.

Toate aceste măsuri, spune Andrei Baciu, duc către o închidere a capitolului pandemiei, pe deoparte, iar pe de altă parte putem să recăpătăm ceea ce ne-a lipsit cel mai mult: contactul uman, colectivitatea.

Întrebat dacă restricțiile vor fi ridicate, chiar dacă 5 milioane de persoane vor fi vaccinate până în toamnă doar cu prima doză de ser, Andrei Baciu a spus că în acest moment, toate aceste lucruri se analizează, fiindcă impactul vaccinării asupra dinamicii epidemiologice, asupra numărului de noi cazuri care apar, este unul limitat și parțial atât timp cât există un număr mic de persoane care s-au vaccinat.

Obiectivul autorităților: 10 milioane de oameni vaccinați până în toamnă

Specialistul a explicat că autoritățile au ca obiectiv vaccinarea a 5 milioane de oameni până pe 1 iunie, iar până în toamnă să fie vaccinate 10,4 milioane de persoane, adică 70% din populația adultă pentru care există în acest moment recomandare pentru vaccin. În curând vaccinul le va fi recomandat și copiilor de peste 12 ani.