Pandemia bagă Germania în corzi! Angela Merkel anunță încă o lună de restricții aspre, forțată de o nouă creștere a ratei de infectare.

Germanii sunt în continuare sfătuiți să reducă la minimum călătoriile peste granițe, care oricum sunt combinate cu carantina și obligativitatea de testare, la revenirea în țară.

Pandemia bagă Germania în corzi! A crescut numărul deceselor

Rata contagierilor cu noul coronavirus în ultimele şapte zile în Germania a crescut la 103,9 cazuri la 100.000 de locuitori, în timp ce numărul noilor cazuri a ajuns la 13.733 în ultimele 24 de ore, relatează duminică EFE.

Vârful incidenţei s-a înregistrat la 22 decembrie, cu 197,6 cazuri, care la 28 ianuarie a scăzut pentru prima oară după trei luni marcând la sub 100, o tendinţă de scădere care însă la mijlocul lunii februarie a început din nou să crească.

Cifra deceselor în ultimele 24 de ore asociate COVID-19 este de 99, potrivit Institutului Robert Koch (RKI) de virusologie, faţă de 70 în urmă cu o săptămână.

Numărul maxim al contagierilor a fost atins la 18 decembrie cu 33.777 noi cazuri, în timp ce cifra maximă a deceselor s-a înregistrat la 14 ianuarie, cu 1.244 de morţi într-o singură zi.

Numărul total al cazurilor de la începerea pandemiei a ajuns la 2.659.516 – dintre care 2.415.200 considerate vindecate – iar cel al morţilor la 74.664.

La unităţile de terapie intensivă erau internate vineri 2.956 de pacienţi cu COVID-19, dintre care 1.596 (54 %) au nevoie de respiraţie asistată.

58 de decese într-o zi

Întro singură zi au fost internaţi 295 noi pacienţi cu COVID-19, dintre care 58 au decedat.

În Germania au primit cele două doze de vaccin 3.246.005 de persoane, circa 3,9 % din populaţie, iar 7.233.931 (8,7 %), prima doză.

Potrivit cancelarului Angela Merkel, nu se pune în discuţie o flexibilizare a restricţiilor, ci de de reintroducerea unei părţi a măsurilor care au fost ridicate în cadrul procesului eşalonat de reluare a vieţii publice.

În consecință, guvernul federal condus de Angela Merkel vrea să prelungească şi în aprilie restricţiile antiepidemice în vigoare în Germania din cauza valului al treilea al epidemiei, indică un document guvernamental obţinut duminică de France Presse.

Având în vedere ‘dinamica actuală a infectărilor accelerată de variantele COVID-19’, se prevede ‘prelungirea’ în aprilie, până la o dată ce rămâne a fi stabilită, a tuturor restricţiilor de deplasare în vigoare, se spune în document, care va servi luni drept bază de lucru la reuniunea pe acest subiect între şefa guvernului şi liderii landurilor.

Restricţiile erau prevăzute până la sfârşitul lunii martie.

Guvernul le cere germanilor să fie responsabili

Potrivit Institutului Robert Koch, rata de incidenţă a infectărilor la 100.000 de locuitori pe ultimele 7 zile a depăşit duminică pragul simbolic de 100 la nivel naţional, ajungând la 103,9, care ar trebui, în principiu, să declanşeze noi restricţii.

Documentul provenit de la cabinetul cancelarului spune că ‘trebuie evitate contactele în interiorul’ clădirilor ‘în măsura posibilului, din cauza riscului crescut de infectare’.

În companii, este necesar ca o mare parte a lucrului să se desfăşoare de la domiciliu, iar angajaţii care trebuie să fie prezenţi ar trebui să poată face ‘cel puţin două teste rapide pe săptămână’.

Proiectul deschide posibilitatea ca landurile să testeze ‘modele temporare’ pentru a ‘deschide spaţii individuale ale vieţii publice’, stabilind drept criteriu de acces ‘rezultate negative la teste’ şi urmărirea contacţilor prin aplicaţie mobilă.

Călătoriile peste graniţe trebuie să fie, în continuare, ‘limitate la minimum’, şi să fie combinate cu carantina şi obligativitatea unui test înainte de revenirea în Germania.

Guvernul le-a cerut încă de miercuri germanilor să fie ‘responsabili’ şi să renunţe la călătoriile pe insula spaniolă Mallorca în timpul vacanţei de Paşte, în ciuda ofertelor numeroase ale companiilor aeriene.