Anunțul momentului pentru absolut toți românii care s-au vaccinat: Decizia care se ia în calcul la acest moment

Coordonatorul campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiță, a vorbit joi seara, la TVR, despre o posibilă a treia doză de vaccin. În plus, el a specificat motivul pentru care nu se poate renunța la vaccinarea cu AstraZeneca.

Anunțul momentului pentru absolut toți românii care s-au vaccinat: Decizia care se ia în calcul la acest moment

Valeriu Gheorghiță a vorbit despre eficacitatea unei a treia două de vaccin anti-COVID, precizând că aceasta se va administra doar dacă va crește prevalența infecției cu noile tulpini virale care nu sunt acoperite de vaccinuri. El a mai spus că, dacă se va ajunge la o rată a vaccinării de 60-70 procente, atunci virusul nu va mai avea cum să ajungă la noi mutații.

„În perspectiva în care noi vom reuşi, şi nu doar noi România, ci la nivel european, la nivel global, să asigurăm în acest an o rată de acoperire vaccinală de peste 60-70%, acest virus nu va mai avea posibilitatea să selecteze, să-şi dobândească noi variante virale, să-şi dobândească noi mutaţii care să nu fie acoperite de vaccinuri

Tocmai de aceea, se ia în calcul şi la acest moment se evaluează siguranţa, tolerabilitatea şi eficacitatea unei a treia doze de vaccin, care să fie administrată eventual după 6 luni, însă aici trebuie să înţelegem foarte clar – doar în situaţiile în care vom vorbi de o creştere a prevalenţei infecţiei cu aceste noi tulpini virale insuficient acoperite de vaccinuri”, a relatat medicul.

De ce se continuă vaccinarea cu AstraZeneca

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România a mai spus că țara nu-și permite să renunțe la vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca, deși unele state au făcut deja asta.

„Datoria noastră este să creştem ritmul de vaccinare, încât timpul de aşteptare să fie cât mai scurt. România nu îşi permite în acest moment să renunţe la vaccinarea cu AstraZeneca. Pfizer are o stabilitate redusă, care necesită condiţii speciale de stocare. Este foarte greu din punct de vedere logistic să asiguri menţinerea calităţii prin menţinerea lanţului de frig şi tocmai de aceea siguranţa şi mediul favorabil pentru vaccinare rămân cele mai importante priorităţi”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare.