În cursul acestei săptămâni, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență pentru acordarea unui stimulent de 1.500 de lei pentru părinții care se reîntorc la muncă până la împlinirea copilului a vârstei de 6 luni.

Mai exact, părinții care se întorc la muncă până când copilul împlinește 6 luni vor primi un stimulent din partea statului în valoare de 1.500 de lei. În același timp, rămâne în vigoare și stimulentul de 650 de lei pentru cei care se întorc în termenul legal, a anunțat miercuri ministrul Muncii Raluca Turcan.

Bani în plus de la stat pentru părinții cu copii mici care revin la muncă mai devreme

Guvernul României a adopta în ședința de miercuri OUG care îi încurajează pe părinţii cu copii mici să se întoarcă la serviciu mai devreme.

Astfel, părintele aflat în concediu pentru creşterea copilului, care alege să se întoarcă la muncă înainte de împlinirea vârstei de șase luni de către copil, va încasa un stimulent în valoare 1.500 lei.

”Aceasta este o măsură activă, care încurajează întoarcerea la muncă. De asemenea contribuie la creșterea veniturilor părinților, scade riscul deprofesionalizării și asigură o forță de muncă necesară în momentul de față la nivelul angajatorului.

Practic, noile prevederi incluse în proiect sunt următoarele: se acordă un stimulent de 1.500 de lei în locul stimulentului de 650 de lei dacă părinții aleg să se întoarcă la muncă mai devreme de împlinirea vârstei de 6 luni de către copil sau vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu dizabilități.

Se menține stimulentul de 650 de lei pentru părinții care revin în activitate până la împlinirea vârstei de 2 ani și, de asemenea, după împlinirea vârstei de 6 luni sau un an în cazul copilului cu handicap până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 sau de 3 ani, în cazul copilului cu dizabilități”, a spus ministrul Muncii, Raluca Turcan, potrivit Realitatea Plus.

Se va lua în calcul și perioada șomajului tehnic

Oficialul Guvernului a mai precizat că se va lua în calcul și perioada în care părinții au fost în șomaj tehnic la calculul perioadei pentru stabilirea indemnizației pentru creșterea copilului.

În plus, odată ce părintele s-a întors la muncă mai devreme de împlinirea vârstei de 6 luni a copilului, dar nu din vina lui își pierde locul de muncă, el va beneficia de acest stimul de inserție dacă în intervalul de 2 ani își găsește loc de muncă.