Când se schimbă moneda în România. Anunțul premierului Cîțu

Premierul spune că este greu să aderi la zona euro în criză, dar că România îşi menţine obiectivul şi că aderarea presupune reformarea economiei, pentru că în interiorul zonei euro competiţia este foarte dură.

Când se schimbă moneda în România. Anunțul premierului Cîțu

„Parcursul pentru euro a fost puţin întârziat de această criză din 2020. Este nevoie de convergenţă reală. Vom recupera în perioada 2021 – 2024, dar trebuie să fim constienţă că adearea la euro va fi după 2024”, a spus Cîţu.

Premierul spune că este greu să aderi la zona euro în ciză, dar că România îşi menţine obiectivul şi că aderarea presupune reformarea economiei, pentru că în interiorul zonei euro competiţia este foarte dură.

Intrarea în antecamera zonei euro în 2024 – 2025, iar adoptarea monedei europene ar putea avea loc în 2027 – 2028.

Cîţu spune că România ar putea intra în spaţiul Schengen în acest an. „România este gata să intre în Schengen din 2011. A apărut discuţia cu MCV-ul. Trebuie să coretăm această problemă anul acesta. Vom face tot posibilul să avem un raport favorabil MCV. Dacă toate merg bine şi avem un raport favorabil, putem să sperăm să continuăm discuţiile de aderare la Schengen chiar de anul acesta. Dar, repet, depinde de noi”, a spus premierul.

Pentru aderarea la euro, au fost pe parcursul guvernărilor diferite date vehiculate, care niciodată nu au fost atinse. În acest moment, România nu îndeplineşte toate condiţiile macro pentru aderarea la euro.