Tot mai multe studii legate de depresie ne ajută să avem o gândire rațională asupra a ceea ce este numit „boala secolului”. Depresia și anxietatea sunt adevărate probleme de sănătate, care netratate la timp, duc la stări greu de recuperat și chiar tentative de suicid. În încercarea lor de a descoperi cât mai multe lucruri despre depresie, specialiștii au descoperit ce se întâmplă cu creierul uman atunci când se confruntă cu această boală.

Depresia, o boală continuă

Se pare că odată apărută depresia, ea poate să fie împărțită în episoade destul de dese. Lumea în care creștem și ne dezvoltăm impune o serie de tipare care afectează psihicul uman. Personalități diferite, probleme de familie, pierderi de vieți și decizii luate greșit – acestea sunt doar câteva dintre întâmplările care alcătuiesc tabloul depresiei.

Astfel, psihiatrul Sorin Pletea a vorbit, pentru „Ce se întâmplă doctore”, depre modul în care creierul uman întâmpină schimbări atunci când o persoană este afectată de depresie.

De altfel, acesta a explicat și dacă există situații în care femeile si bărbații pot fi afectați, în mod egal, de boala secolului.  El a explicat că incidența depresiei este de două ori mai mare la femei, decât la bărbați.

Ce se întâmplă în creierul unei persoane care suferă de depresie?

” Există mai multe ipoteze care încearcă să explice ceea ce se întâmplă în creierul nostru atunci când apare depresia.

Principala ipoteză e cea a monoaminelor; adică există o modificare, în anumite zone cerebrale, a concentrației serotoninei, norepinefrinei și a dopaminei. Alte cauze pot fi o modificare a concentrației glutamatului, a melatoninei sau o creștere a cortizolului (în condiții de stres prelungit)”, a declarat medicul specialist.

Ce modificări suferă creierul unei persoane cu depresie
Ce modificări suferă creierul unei persoane cu depresie

Acesta a mai explicat faptul că psihoterapia este folosită în toate cazurile ușoare de depresie. Pentru ca o persoană să poată trece de stările represive, este nevoie ca aceasta să se implice în mai multe ședințe speciale de psihoterapie.

Ce este psihoterapie?

Ei bine, psihoterapia este folosită la formele incipiente ale depresiei. Dacă boala ajunge la forme severe, atunci medicul psihiatru va ajunge la tratement medicamentos.

Cum se poate tratata depresia

Există mai multe tipuri de medicamente prescrise de specialiști, în urma unor ample verificări. Primele și cele mai recomandate sunt antidepresivele, dar și acestea se împart în mai multe grupe principale.

Pe lângă antidepresive, specialiștii mai pot recomanda în tratament benzodiazepine, antipsihoseptice, sau terapia electro convulsivantă.

Există și medicamente naturiste care pot ajuta, spune psihiatrul Sorin Pletea. Medicii mai pot recomanda suplimente alimentare bazate pe vitamina D, acizi grași Omega 3, precum și alte vitamine. Cele mai multe se găsesc sub formă de suplimente alimentare, însă trebuie recomandate de specialiști.

Primul pas pentru a învinge depresia este apelarea la un medic specialist. Nicio pastilă de depresie nu se ia fără prescripție medicală și fără consult de specialitate. De altfel, de la debutul primelor forme ale depresiei, orice persoană este sfătuită să meargă la medic, pentru a putea învinge boala până în momentul în care aceasta să treacă la faze mult mai avansate.