În decembrie 2019, cei trei patroni ai clubului Colectiv, acolo unde pe 30 octombrie 2015 au murit 65 de oameni într-un incendiu catastrofal, au primit ani grei de închisoare.

Tragedia de la Colectiv, din seara zilei de 30 octombrie 2015, a însemnat pierderea a 65 de vieți și mutilarea pe viață a 146 de persoane. Procesul celor considerați vinovați de producerea dramei continuă și astăzi, dar un verdict final este încă departe.

În decembrie 2019, ca primă instanță, Tribunalul București a anunțat condamnările într-un proces urmărit cu sufletul la gură de întreaga opinie publică autohtonă.

Cristian Popescu – Piedone, fost primar al sectorului 4 şi actual primar al sectorului 5: 8 ani şi 6 luni de închisoare; Alin George Anastasescu, patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare cu executare, Costin Mincu, patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare; Cătălin Paul Gancea, patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare;

Antonina Radu Antonina, pompier ISU: 9 ani și două luni de închisoare; George-Petrică Matei, pompier ISU: 9 ani și două luni de închisoare; Aurelia Iofciu, angajată la Primăria Sector 4: 8 ani de închisoare; Luminiţa Larisa Ganea, consilier superior la Primăria Sector 4: 7 ani de închisoare; Sandra Ramona Moţoc, referent superior la Primăria Sector 4: 3 ani de închisoare cu suspendare;
Daniela Ioana Niţă, patron al firmei de artificii: 12 ani și 8 luni de închisoare; Cristian Mihai Niţă, administrator al firmei de artificii: 3 ani și 6 luni de închisoare; Viorel Zaharia, pirotehnist: 9 ani și 8 luni de închisoare; Marian Moise, pirotehnist: 10 ani de închisoare.

Patronii de la Colectiv, pedepse grele cu închisoarea

Procesul continuă la Curtea de Apel București, acolo unde se discută schimbarea încadrării juridice a faptelor pentru unii dintre funcționarii publici care sunt inculpați în dosar, inclusiv pentru primarul Cristian Popescu Piedone.

Patronii clubului Colectiv au primit printre cele mai grele pedepse, de 11 ani și 8 luni de detenție. În decembrie 2019, după aflarea primei decizii a Tribunalului București, Costin Mincu, unul dintre patroni, a reacționat printr-un mesaj public.

”Va salut, multi dintre voi stiti, altii nu, eu sunt Costin Mincu si am fost unul dintre administratorii clubului Colectiv. Astazi, dupa mai mult de patru ani, statul roman m-a condamnat la 11 ani si 8 luni pentru un dezastru provocat de legile si functionarii aceluiasi stat”, a notat Mincu, care a publicat atunci și autorizația de funcționare a clubului, semnată de primarul Piedone.

Patron Colectiv: ”Statul funcționează într-un fel criminal”

”Am tacut pana acum dar de acum nu mai pot sa tac! Am sa va arat, in perioada ce urmeaza, documente ce probeaza nevinovatia mea si mai ales felul criminal in care functioneaza acest stat. Nu vreau sa ma credeti pe cuvant, vreau doar sa ma ascultati, sa cititi si sa va documentati in legatura cu ce am sa public de astazi inainte”, a continuat Mincu.