Sănătatea noastră depinde de cât de mult avem grijă de corpul nostru. Organ esențial, ficatul are multe roluri de îndeplinit în organismul nostru. De aceea, trebuie să avem grijă de ceea ce consumăm pentru a-l păstra în cea mai bună formă.
Alimente benefice pentru ficat
Migdalele
Bogate în vitamina E, câteva migdale consumate între mese previn apariția ficatului gras.
Ceaiul verde
Indicat este să bem o cană de ceai verde pentru ca grăsimea să nu se depoziteze în ficat. Ai grijă, totuși, în ce moment al zilei îl consumi pentru că îți poate afecta somnul, așa că, ar fi bine să îl introduci în dieta ta de dimineață.
Strugurii
Funcția hepatică este îmbunătățită prin consumul de struguri, dar și prin sucul acestora. Sunt considerați un puternic antiinflamator.
Sfecla roșie
Un bun aliment ce ajută la detoxifiere este sucul de sfeclă roșie. Reduce inflamația ficatului și are efecte benefice asupra organismului.
Cafeaua
Specialiștii spun că, pentru un ficat sănătos, ar trebui să consumăm zilnic trei cești de cafea pe zi. Ai grijă însă la inimă!
Peștele
Consumat de două-trei ori pe săptămână, tonul, macroul sau somonul previn depozitele de grăsime care s-ar putea forma pe ficatul tău.
Grepfrutul
Puternic antioxidant, grepfrutul protejează celulele ficatului și reduce dezvoltarea fibrozei hepatice, determinată de inflamația cronică.
Legume verzi
Varza, spanacul, broccoli-ul sunt câteva legume care acționează ca o barieră împotriva ficatului gras.
Ce alimente dăunează ficatului?
Alcool
Alcoolul este cel care contribuie la apariția cirozei. Mai mult decât atât, este considerat ca fiind cel mai mare dușman al ficatului.
Zahăr
Prin funcția sa de a mări glicemia, zahărul din alimente crește și nivelul de grăsime din ficat.
Mezeluri
Carnea procesată conduce către un ficat gras. Înlocuiește-o cu carnea de pește sau chiar cu tofu.
Prăjeli
Din cauza numărului ridicat de calorii, mâncărurile prăjite favorizează creșterea în greutate, care determina la rândul ei apariția ficatului gras.
Cereale rafinate
Făinoasele (paste, pâine) determină creșterea glicemiei care afectează ficatul.