Șoferii români vor plăti o nouă taxă. Ministerul Transporturilor se pregătește să ia o decizie radicală.

Ce taxă nouă vor plăti șoferii români

Se pregătește o nouă taxă pentru șoferi. Ministerul Transporturilor vrea armonizarea sistemului electronic de taxare cu cel din UE și sancționarea celor care nu plătesc vinieta.

În acest sens, Ministerul pregătește un proiect prin care sistemul electronic de taxare din România să fie la fel cu cel din UE. Astfel, se va introduce taxarea camioanelor pe kilometru, o măsură prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență.

În același proiect de prevede schimbul transfrontalier de date când se constată neplata tarifelor rutiere în state UE, dar și a echipamentelor de bord compatibile cu sistemele europene.

Cel mai probabil, taxarea camioanelor în funcție de distanța parcursă va duce la o majorare semnificativă a rovinietelor, în condițiile în care momentan camioanele grele plătesc aproximativ 1210 euro pe an.

„Ministerul Transporturilor va realiza o analiză pentru a defini mai specific nivelul de taxare, în special pentru traficul greu, cu posibilitatea acordării unor stimulente pentru vehicule electrice/hibride,

inclusiv pentru vehicule ușoare, posibilitatea introducerii graduale a acesteia, definirea exactă a categoriilor de vehicule care vor fi incluse în sistemul de taxare, categoriile de drumuri și nivelul de acoperire al rețelei integrate de drumuri naționale din România.

Sisteme integrate de inspectie rutieră în vederea asigurării unei monitorizări efective a traficului, inspecția siguranței traficului și cântărirea vehiculelor destinate transportului de mărfuri; Sistem taxare pe distanță”, se arată în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.