Cele mai importante tradiții românești de Bobotează

Boboteaza este una dintre cele mai populare sărbători românești. Celebrat an de an în data de 6 ianuarie, Botezul Domnului marchează finalul sărbătorilor de iarnă. Această zi este însoțită de tradiții care datează din timpuri străvechi.

În România, Boboteaza este sărbătorită cu mare fast, iar tradițiile diferă de la o regiune la alta. Cu toatea astea, ceea ce predomină sunt practicile de purificare prin stropire cu Agheasmă Mare și de botezare a credincioșilor.

Cele mai cunoscute tradiții de Bobotează

În toată țara, în ajunul Bobotezei, credincioşii postesc şi se pregătesc pentru a întâmpina marele praznic. Aceştia primesc preotul cu „botezul” sau cu „Iordanul”, care le binecuvântează locuinţele şi gospodăriile cu Agheasmă Mare. La sate, sărbătoarea își face cel mai mult simțită prezența,datorită tradițiilor și obiceiurilor care se respectă cu sfințenie.

Tradiții de Bobotează în Moldova

Cele mai importante tradiții românești de Bobotează

Sărbătoarea are un cult deosebit în Moldova. Oamenii de aici respectă mai multe tradiţii, iar acestea încep încă din ajunul Bobotezei, când casa şi curtea se primenesc, iar gospodinele gătesc chiar şi câte 12 feluri de mâncare de post. Pregătirea se face pentru a primi cum se cuvine preotul care vesteşte Botezul Domnului, potrivit Ziarul lumina.

În zilele noastre, colacul de Bobotează a fost înlocuit cu făina de grâu, iar felurile de bucate de post s-au mai împuţinat. Printre preparatele gătite se numără vărzarea (plăcintă umplută cu varză), prune sau perje fierte, găluşte umplute cu crupe de păpuşoi sau cu orez, borș și multe altele.

Tradiții de Bobotează în Maramureș

Și în Marmureș, în Ajunul Bobotezei, femeile fac curățenie în casă și pregătesc mâncarea. Potrivit etnologului Janeta Ciocan, în această regiune gospodinele aşază sub faţa de masă o mână de fân şi una de ovăz pe care le dă animalelor după ce preotul sfinţeşte locuința.

O altă tradiție este întoarcerea oalelor cu gura în jos. Femeile fac acest lucru pentru ca spiritele rele să nu se ascundă în ele. De asemenea, pentru a feri gospodăria de rele şi necazuri se aşează la tocul uşii şi la ferestre fire de busuioc.

Tradiții de Bobotează în Bucovina

Cele mai importante tradiții românești de Bobotează

Conform folcloristului Simeon Florea Marian, în Bucovina, încă de la sfârşitul secolului al XIX-lea, femeile obişnuiau să pregătească în ziua de ajun mai multe feluri de bucate de post ce urmau a fi aşezate pe masă, în camera cea curată, pentru a fi stropite cu Agheasmă. Această tradiție se respectă şi astăzi în Bucovina.

Tradiții de Bobotează pentru fete

Pe 6 ianuarie, fetele nemăritate trebuie să respecte mai multe tradiții. Printre ele se numără și ritualul lumânărilor. Pentru a-și afla alesul, fetele trebuie să ia o farfurie, să pună în ea apă şi două lumânări, una reprezintă fata, iar cealaltă băiatul pe care îl place. Lumânările sunt lăsate să plutească pe apă şi dacă sunt atrase una spre cealaltă şi se întâlnesc, fata se va căsători cu băiatul de care-i place.

O altă credință populară spune că fetele care vor să-şi afle ursitul îşi pun, în noaptea de 5 spre 6 ianuarie, busuioc sub pernă. Își leagă un fir roşu de mătase şi o crenguţă de busuioc sfinţit la degetul inelar. Astfel, fetele ar trebui să-și viseze alesul. Cele care urmează obiceiul trebuie să ţină post şi să se roage.

Tradiții pentru noaptea de Bobotează

În unele zone, în noaptea de Bobotează, femeile se adună acasă la una dintre ele, aduc mâncare și se pun pe petrecere. Totodată, în anumite părți, copiii se duc la colindat cu Chiraleisa. Ei poartă clopoței și tălăngi, alături de vâsc, brad și busuioc la căciuli.

Ce nu se face de Bobotează

Pe lângă toate tradițiile din ziua de 6 ianuarie, există și lucruri pe care nu ai voie să le faci, dacă vrei să-ți meargă bine. În ziua de Bobotează nu se spală, nu se muncește, nu se dă nimic cu împrumut și nu se face scandal.

Câte zile nu se spală de Bobotează

Potrivit tradiției, în ziua de Bobotează și în următoarele 9 zile nu este bine să speli, deoarece apele sunt sfințite.