Celebra fasole cu ciolan. Cum preparăm rețeta tradițională chiar de ziua României?

Rețeta pentru o fasole cu ciolan ca la mama acasă

Pe data de 1 decembrie, românii sărbătoresc Ziua Națională a României. De la Marea Unire se împlinesc astăzi 102 ani. Românii de pretutindeni sărbătoresc această zi mare într-un stil cu totul aparte.

Cum pregătim acasă fasole cu ciolan?

Se știe deja că fasolea cu ciolan este un fel de mâncare pe care românii îl îndrăgesc. Nu este nici foarte greu de preparat, motiv pentru care nu lipsește niciodată de la vreo sărbătoare.

Pentru o fasole delicioasă avem nevoie de:

  • 1 ciolan;
  • 1 kg de fasole boabe;
  • 2 morcovi;
  • 2-3 foi de dafin;
  • 1-2 linguri de ulei;
  • 1 ceapă;
  • 2 lingurițe de boia;
  • 1/2 lingură de chimen;
  • 3 linguri de bulion;
  • câteva semințe de coriandru (de preferat măcinate);
  • puțin oregano;
  • 2 lingurițe de miere;
  • sare;
  • piper.

La început punem ciolanul în apă la fiert la foc mic. Se scoate din apa în care a fiert după ce tot procesul s-a terminat și se lasă ciolanul la răcit. Nu se aruncă zeama în care carnea a fiert. În timp ce fierbe carnea, se pune și fasolea la fiert în apă fără să se adauge nimic altceva.

Se taie rondele morcovii, se toacă ceapa și pe pun împreună într-o tigaie încinsă. Apoi, se adaugă boia împreună cu carnea tăiată fâșii. După ce a fiert fasolea, se adaugă și ea peste ciolan. Apa de la fasole se scurge, în schimb, se adaugă cea păstrată de mai devreme, în care a fost fiartă carnea.

Peste toate acestea, se adaugă pasta de roșii, mierea, dafin, coriandru, chimen și se lasă la foc mic până ce toate ingredientele se fierb. La final, se asezonează cu sare și piper. Dacă se servește și cu o salată de murături lângă, va fi un deliciu.

Ce beneficii are fasolea?

Fasolea uscată este bogată în fibre, previne apariția cancerului de colon și ajută în dietele de slăbire. Conform Impact.ro, 150 g de fasole fiartă au maxim 300 de calorii. În regimul alimentar, fasolea boabe nu este recomandată a fi servită cu ciolan. Daca vrei sa slăbești, poți consuma fasolea în diverse salate.