Pentru mulți, tehnologia a devenit ceva indispensabil. Și s-a dovedit de un real ajutor pentru că a reușit să conecteze și să aducă mai aproape persoanele din toată lumea. Mai mult decât atât tehnologia a permis multor oameni să rămână în contact cu familia sau prietenii ceea ce s-a dovedit de un real ajutor mai ales în aceste vremuri.

Cu toate acestea, tehnologia are și o față întunecată. Pentru că datorită acestei tehnologii foarte mulți oameni au ajuns în contact agresorii. Însă abuzul digital poate să apară și într-o relație.

Și se întâmplă atunci când un iubit, logodnicul sau soțul încearcă să controleze sau să-și hărțuiască partenera folosind tehnologia. Cu ajutorul rețelelor de socializare sau prin telefon. Mulți oameni nu știu despre acest tip de abuz, care este cunoscut sub numele de abuz digital sau violență digitală.

Cum poți recunoaște abuzul digital? Este foarte important să știi când ai de-a face cu un astfel de abuzator!
Foto: bigstock

Există anumite lucruri pe care un abuzator digital le face:

a. Îți trimiteți mesaje text, apeluri și verifică în permanență locația ta sau cu cine ești. Are nevoie constantă de explicații și dovezi. Și vrea cu orice preț să știe tot ce faci, în fiecare secundă, dar și ce spui.

b. Un alt lucru pe care genul acesta de persoană va încerca să-l facă este să-ți urmărească fiecare mișcare prin intermediul aplicațiilor de monitorizare a locației. Așa poate afla imediat unde ești.

c. Vrea să știe parolele și datele de acces de la toate conturile tale și uneori poate ajunge în acea extremă de a le fura.

d. Îți ia telefonul fără să te întrebe pentru a vedea cu cine ai vorbit, ce mesaje ai trimis sau ce fotografii ai făcut.

e. Îți verifică mesajele de pe conturile de socializare și chiar poate ajunge să-ți scoată din listă persoanele care nu-i sunt pe plac.

f. Este atât de disperat să te controleze, încât începe să răspândească zvonuri și chiar trece la amenințări.

g. Va începe să te amenințe că o să posteze fotografii sau filmulețe cu tine în ipostaze compromițătoare doar pentru te face să rămâi în relație sau pentru a obține ceva.

Este destul de dificil să-i faci față unui astfel de partener și cel mai bine este ar fi să închei relația, mai ales că în această relație pot să apară și alte tipuri de abuz. De acea în cazul în care vrei ca pe viitor să te ferești de astfel de persoane, este mai mult decât indicat să verifici pe cine accepți în lista de prieteni.