În perioada rece, un sistem imunitar extrem de puternic ajută organismul în lupta cu foarte multe boli. Cele mai întâlnite acum sunt răcelile, gripa, astmul, sau pneumoniile. Pentru a evita astfel de probleme în acest sezon, trebuie să ştim cum să avem grijă de sistemul imunitar.

Un sistem imunitar care devine din ce în ce mai slab dă semne încă din primele zile. Odată ce sistemul imunitar este slăbit, organismul începe să se lupte cu probleme digestive, răni vindecate extrem de greu, tuse, răceli apărute brusc, dureri de cap sau somnolenţă. Pentru a nu avea probleme de sănătate şi pentru a nu contacta anumiţi viruşi, este important să cunoaştem câteva idei prin care să ne menţinem sistemul imunitar.

Cum să îţi menţii imunitatea

1.Stresul. Pandemia, stresul, munca la domiciliu, schimbarea ritmului şi confuntarea unor probleme ne face să uităm de cel mai important sistem din corpul nostru: sistemul imunitar. Stresul este unul dintre factorii care doboară foarte tare sistemul imunitar. De aceea este bine să avem grijă ca stresul să fie ţinut sub control.

Pentru a putea ţine sub control stresul, este important să cunoaştem exerciţiile de respiraţie, yoga sau controlul anxietăţii. De altfel, alimentaţia joacă cel mai mare rol în menţinerea sistemului imunitar. Este important să consumăm zilnic cantităţi mari de fructe şi legume care să aducă organismului minerale şi vitamine din plin. Jumătate din farfurie trebuie să fie din legume sau fructe, la fiecare masă. Este important şi consumul de proteine, dar şi de lichide. Minim 2-3 litri de apă pe zi, ceaiuri şi sucuri naturale sunt recomandate pentru un organism puternic.

 

Cum să îţi menţii sistemul imunitar puternic în perioada rece
Cum să îţi menţii sistemul imunitar puternic în perioada rece

Şi suplimentele alimentare sunt bune, însă doar după recomandarea medicilor specialişti. Vitamina C sau Zincul sunt propuse pentru a se lua din suplimente. Un corp are nevoie de 20-30 mg Zinc pe zi şi 1000 mg vitamina C.

Pentru a evita în această perioadă răcelile, gripa sezonieră sau chiar coronavirusul, este important să se poarte mască, să se evite aglomeraţia şi să se respecte igiena precară. Dezinfectarea mâinilor şi a obiectelor folosite în exterior este prioritară.

Ce declară medicii specialişti

„Este important sa retii ca adoptarea unui stil de viata sanatos inseamna o imunitate eficienta. In cazul deprimarii sistemului imun, pot fi utile anumite suplimente alimentare – acizi grasi esentiali din seminte de in, canepa, peste, nuci, vitamine – A, B2, B6, C, D, E, antioxidanti, preparate din plante sau probiotice. Fii atent sa nu faci excese – de ex. dozele mari de vitamina B6 (>100 mg/zi) pot determina dezvoltarea unor tumori, iar excesul de zinc (>150 mg/zi) poate inhiba sistemul imunitar”, transmite Dr. Adina Neagu, Medic Primar Alergologie şi Imunologie Clinică.