În sezonul rece, oamenii iubesc să consume băuturi fierbinți pentru a se încălzi. Nu este un secret faptul că vinul fiert se află în topul preferințelor românilor. De când vremea de afară începe să se răcească, terasele, restaurantele, târgurile reintroduc în meniul lor celebrul vin fiert.
Mulți preferă să îl prepare singuri, acasă și să îl facă după bunul plac și cât mai pe gustul lor. În pragul sărbătorilor de iarnă, acasă lângă șemineu, pe pârtii sau la târgurile de Crăciun, românii consumă câte o cană de vin fiert delicios.
Alegerea vinului, cel mai important pas
Vinul roșu de țară este cel mai potrivit pentru fierbere. Secretul stă în faptul că, datorită tăriei, în momentul fierberii nu pierde din cantitatea de alcool. Important este ca acesta să fie un vin sec pentru că dă mai multă aromă la final și este mult mai gustos.
Pentru o băutură mai delicată, ieșită din standardele cu care suntem obișnuiți, somelierii recomandă vinul alb sec. Dacă este fiert cu zahăr caramelizat, aceștia ne asigură că va fi un deliciu cu arome subtile.
Modalitate de preparare
Nu există o rețetă standard de vin fiert, fiecare o modelează după bunul plac. La noi în țară, vinul fiert conține portocală, scorțișoară și zahăr. Dacă adăugăm și câteva cuișoare, acesta o să iasă și mai aromat.
Există și varianta de a adăuga puțin ghimbir. Un praf, nu mai mult pentru că altfel, vei risca să nu îl mai poți bea. Ghimbirul este foarte puternic și unora nu le place mirosul sau gustul lui. Prea mult ghimbir îți poate distruge momentul tău de relaxare alături de cana cu vin fiert.
În Statele Unite ale Americii, la vinul fiert se adaugă și 150 ml de cidru. Așa consumă americanii băutura de iarnă. Aroma devine mai intensă, dar și mai tare. În locul cidrului, ei mai adaugă brandy.