Cutremur în justiție: Nu vor să mai fie trimiși în judecată

Apare superimunitatea magistraților: ”Ei vor să fie deasupra tuturor. Pur și simplu nu mai vor să fie trimiși în judecată!”, acuză fostul ministru al Justiției, Monica Macovei, care îi cere lui Stelian Ion, actualul deținător al portofoliului, să fie hotărât și să nu cedeze.

Cutremur în justiție: Nu vor să mai fie trimiși în judecată

Apare superimunitatea magistraților: ”Ei vor să fie deasupra tuturor. Pur și simplu nu mai vor să fie trimiși în judecată!”, comentează Monica Macovei cu privire la amendamentul adus în comisia juridică a Parlamentului legii care vrea să desființeze SIIJ.

Macovei acuză USR că a făcut o înțelegere cu UDMR și îi cere ministrului Stelian Ion să rămână tare pe poziții.

Apare superimunitatea magistraților: ”Există destule garanții”

Fostul ministru al Justiției, Monica Macovei, spune despre avizul pe care ar urma să-l dea CSM pentru trimiterea în judecată a procurorilor și judecătorilor că este ”fără niciun dubiu, o superimunitate, care nu are ce căuta în legislația niciunei țări democrate”.

”În mod vădit și clar. și fără niciun dubiu este o superimunitate, care nu are ce căuta în legislația românească. Și în legislația niciunei țări democrate. Magistrații, ca toată lumea, și ei pot comite infracțiuni.

Și în acest moment există destule garanții: avizul CSM pentru percheziție, deci dacă nu-l ai, nu poți să percheziționezi un magistrat. Avizul CSM pentru reținerea pentru 24 de ore sau pentru arestarea preventivă.

Acum dacă mai punem și pentru trimiterea în judecată, asta înseamnă că blocăm orice dosar. Pentru că CSM a fost și este un protector al sistemului, cu mici perioade când s-a comportat mai rezonabil.

Uitați-vă câți magistrați sancționați disciplinar sunt. Foarte puțini. Deci, este inadmisibil. De ce să nu decidă instanța? Tot ei să decidă? O să decidă un judecător. Nu au încredere în judecători?”, a declarat Monica Macovei, potrivit libertatea.ro.

”Magistrații vor să fie deasupra tuturor”

”Nici la parlamentari nu există un asemenea aviz. Parlamentarii au la fel: pentru percheziție, arestare preventivă îți trebuie avizul Camerei sau al Senatului. Și dacă ai fost sau ești și ministru, atunci se poate opri investigația.

Cum s-a întâmplat cu Varujan Vosganian, dacă vă mai amintiți, când a plâns în Parlament. De exemplu, la Adrian Năstase s-a respins în Parlament cererea de percheziție, dar pentru trimiterea în judecată nu am avut nicio treabă cu Parlamentul.

Practic, magistrații vor să fie deasupra tuturor. Nu se poate. Este una dintre puterile în stat, care trebuie să fie egale, să se controleze reciproc. Pur și simplu ei nu mai vor să fie trimiși în judecată. Or să mai dea drumul la câte unul…”, arată Macovei.

”UDMR devenise de spaimă”

”Eu am petrecut doi ani cu UDMR într-un guvern și bătălia lor a fost în permanență împotriva legilor justiției.

UDMR s-a opus adoptării legii declarațiilor de avere și de interese, în februarie 2005. Iar când au văzut că ne îndreptăm spre adoptare în Guvern, s-au ridicat și au plecat. Marko Bela s-a ridicat și a plecat.

A votat împotrivă. Conflictul de interese, infracțiunea. Tot așa. UDMR era foarte interesat de ce venea de la justiție. Devenise de spaimă (…).

Se pun bine cu justiția, pentru că au avut și ei condamnații lor. Cui îi place să fie anchetat? Nimănui, nici nouă. Problema este de ce oamenii obișnuiți sunt anchetați fără niciun aviz.

OK, punem la percheziție, reținere și arestare. La parlamentari e în Constituție, la magistrați este în lege. Această putere în stat numită magistratură este superprotejată în mod nejustificat așa cum nu există în nicio țară.

Iar experiența mea cu UDMR a fost că s-au opus la absolut tot ce a însemnat o nouă incriminare. Legată de corupție, de fraude, de spălare de bani, de conflict de interese. La toate s-au opus.”, a povestit fostul ministru al Justiției.

CCR poate constata dezechilibrul

”Aceste avize la magistrați pentru reținere, percheziție, care există deja. Acum se va adăuga și aviz pentru trimiterea în judecată.

Curtea (Constituțională – n.r.) poate să vină să spună păi, nu e Constituție. E prin lege organică.

Dar la fel de bine poate să constate că se lovește în echilibrul puterilor în stat. Se debalansează foarte mult. Nu mai există un echilibru. Se dezechilibrează puterile în stat cu această prevedere.”, susține Monica Macovei.

”Să nu se lase în niciun fel”

”Îmi amintesc că ministrul justiției, domnul Stelian Ion, a spus: desființăm imediat Secția Specială. Acum, iată la ce s-a ajuns. A spus că va extinde vârsta de pensionare. Pentru că asta s-a făcut în 2005.

Vârsta de pensionare s-a redus, că de asta avem mulți pensionari tineri, în jur de patruzeci și ceva de ani, când sunt în puterea forțelor și a cunoștințelor lor, să facă anchete sau să judece: ca să scăpăm de dinozauri. Că nu puteau asimila acel corp european de legi, directive și așa mai departe.

Dar după trei ani, trebuia schimbată. Doar că n-a mai schimbat-o nimeni. Eu rețin că a spus că va schimba. Acum nu mai aud nimic.

Să fie hotărât. Să nu cedeze. Să nu se lase în niciun fel. Până la urmă, de semnătura lui depinde, de exemplu, avizarea tuturor actelor normative care vin de la orice minister. Șantajează CSM? Șantajează UDMR? Nu ceda, pentru că și tu ai putere.

”Cine vrea să fie trimis în judecată?”

Deocamdată mi se pare ezitant. Am văzut că dânsul a criticat această înțelegere. Dar au făcut-o! USR cu UDMR au făcut-o. UDMR este interesat de un singur lucru: să fure și să nu fie pedepsiți. Și acum se pun bine cu magistrații, care, la rândul lor, sigur că nu vor să fie trimiși în judecată.

Cine vrea să fie trimis în judecată? Mai bine nu desființam acum secția specială decât să accept asta. Și găseam o altă soluție.”

Monica Macovei este cea care a înființat Direcția Națională Anticorupție și a pus bazele Agenției Naționale de Integritate. A fost ministru al justiției între 2004 și 2007 în Guvernul Tăriceanu, iar apoi europarlamentar. Spune că a văzut multe pe culoarele Palatului Cotroceni, iar astăzi are un sfat important pentru actualul ministru al justiției: „Să nu cedeze!”.