Dan Barna, liderul USR, spune că toată lumea ia spor pentru o anumită caracteristică a jobului respectiv. Astfel, vicepremierul spune că ar fi mult mai logic ca sporul respectiv să se regăsească în structura salarială a instituției.

Vicepremierul Dan Barna a anunțat că anul acesta va fi o lege în Parlament privind salarizarea în sectorul public. Dan Barna nu a anunțat cu exactitate când va intra în vigoare noua lege a salarizării, însă crede că în anul 2022. El spune că fiind adoptată anul acesta, trebuie să existe o anumită predictibilitate.

„Asta este o decizie parlamentară. Dar subiectul va fi abordat fără doar şi poate, în Parlament, anul acesta”, a declarat Dan Barna.

Întrebat despre sporurilor vor fi incluse în salarii, vicepremierul a declarat că aceasta este varianta logică, în care se leagă salariul de complexitatea și încărcătura locului de muncă respectiv și se iese din această logică de sporuri. Dan Barna spune că toată lumea ia spor pentru  o anumită caracteristică a locului de muncă, astfel, Dan Barna spune că ar fi mai logic ca sporul respectiv să se regăsească în structura salarială, iar atunci lucrurile ar fi foarte clare.

Spor de praf de 2.500 de lei

De când a venit la conducere, Guvernul Cîțu a scos la iveală sporurile uriașe pe care le au anumiți angajați de la stat. Sumele sunt uriașe, iar unele dintre motive sunt absolut șocante. De exemplu, un deputat PNL a dezvăluit sporul pe care îl încasează un director al instituției Avocatului Poporului pentru că muncește în praf și condiții vătămătoare. Astfel, acesta primește un spor de 2.500 de lei, pentru că lucrează în praf și condiții vătămătoare.

Cristian Băcanu, căci el a făcut publică informația, a mai declarat că angajatul în cauză primește ,,un salariu minim pe economie sau aproape două pensii medii”. Iar singurul motiv pentru care ar încasă acești bani este pentru că ,,aparent ar sta în praf”.

Violeta Alexandru: Există peste 50 de sporuri pe care le primesc angajații la stat
Violeta Alexandru, fostul ministru al Muncii a dezvăluit că potrivit unei centralizări a sporurilor din sistemul bugetar, în acest moment există peste 50 de sporuri pe care le primesc anumiți angajați la stat.

După cum a menționat Violeta Alexandru, aceste sporuri, cu câteva excepţii, au apărut la fel ca pensiile speciale. Iar cei care au reușit să prindă acest moment au ajuns să se bucure de astfel de sporuri. Ea mai specificat că acesta este motivul pentru care a vrut anul trecut ca toate sporurile încasate de bugetari să se regăsească într-o singură bază de date.