Președintele USR a dat detalii și despre Vlad Voiculescu. Totul s-a petrecut în emisiunea „OFF/ON THE RECORD”, pe Aleph News.

Dan Barna a vorbit, într-un interviu, despre pandemie și despre protestele anti-guvernamentale. „La proteste, jandarmii au fost prea relaxați”. El a fost răspuns pe mai mult teme de discuție printre care și scandalurile în care este implicat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Președintele USR, Dan Barna, vicepremier al Guvernului România, declară că Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, este susținut „fără ezitare” de USR PLUS.

„Îl susținem (n.r. pe Vlad Voiculescu) fără niciun fel de ezitare. Asta cu cearta este atât de marketing. Pentru că deseori sunt cu Vlad și cu Florin Cîțu la masă în Guvern, în biroul premierului sau în ședința de Guvern, ne uităm la televizor și nu poți să nu râzi când vezi ce se inventează că ai fi spus sau ai fi declarat sau care ar fi fost scopul din spate, multe dintre ele neavând nicio legătură cu realitatea. Dar bine, asta știm, că na, media de marketing așa funcționează”, a declarat Dan Barna.

Părerea lui Barna despre proteste

El a vorbit de pandemie și protestele anti-guvernamentale.

“Sunt două planuri ale discuției. Pe de o parte este dreptul fiecărui cetățean de a protesta. Este ceea ce și eu personal am facut și la 10 august. Când modalitatea de protest se duce într-o zonă în care nu mai suntem la un protest pașnic și democratic ci sunt proliferate mesaje de tip fascist, ce s-a strigat la casa primarului USR Plus din Timișoara, dl Fritz, au fost mesaje fasciste, clare, din dicționar. Despre Auschwitz. Nu este de acceptat. La fel sunt și declarațiile și scandările din curtea spitalelor, ori să vină niște indivizi care să le strige medicilor asasinilor, exact celor care luptă de luni de zile pentru a le salva bunicii, prietenii, rudele, acele persoane care au strigat asasini către medici sunt huligani. Nu este o chestie de opinie civică. Opinie civică înseamnă un protestul legal și corect pe care ești îndreptățit să-l faci”, a punctat Barna.

În opinia sa, sunt două planuri.

“Printre acei protestatari erau și oameni care au fost afectați într-adevar în mod dramatic de această pandemie. Și-au pierdut locurile de muncă sau companiile unde lucrează sunt închise. Deci sunt și oameni afectați care au protestat pașnic. Sunt alții cei din zona asta de extremă, din zona de huliganism care au aruncat cu pietre în jandarmi. Am văzut jandarm rănit”, a susținut Barna.

Cum trebuiau să reacționeze jandarmii

El a explicat că USR susținea protestele pașnice.

“Întrebarea firească este ce faci cu astfel de persoane. Cei care sunt violenți și agresivi trebuie pur și simplu extrași de către forțele de ordine din mulțimea care are dreptul să protesteze. Nici o toleranță pentru cei care duc protestul la o zonă extrem. Iar faptul că un partid politic din Parlamentul României și-a asumat aceste proteste și am aflat că de fapt este periculos să stâm în casă și că ne îmbolnăvim în casă, nu îmi spuneți că aceasta este părerea omului”, a subliniat liderul USR.

Când momentul în care inciți la nerespectarea legii, la a nu respecta restricțiile, la a nu purta mască.

Întrebat dacă la 10 August a existat violență la 10 august, Barna a susținut că a luat 5 doze de gaz, cu ochii plini de lacrimi de la gazul încasat de la jandarmi. “Da, a fost un abuz al statului acolo”, a subliniat liderul USR. El a dat detalii, susținând că e vorba de atacul Jandarmilor împotriva cetățenilor care au protestat.

“Atacul Jandarmilor împotriva cetățenilor pașnici care erau în piață nu avea nicio legatură cu atacul guvernului”, a punctat Berna.

Când vor fi relaxate restricțiile

Întrebat ce se va întâmpla cu restricțiile, el a spus că este un obiectiv ca începând din iunie să reușim să relaxăm în mare parte dintre aceste măsuri însă am văzut și declarația premierului.

“Foarte clară. Că practic vom lua măsurile în ordinea inversă în funcție de momentul în care se stabilizează răspândirea pandemiei”, a arătat liderul USR.

Întrebat când Vlad Voiculescu, el a răspuns categoric. “De ce să îl schimbăm?”, a spus Berna.

În opinia sa, Voiculescu face numai bine.

“Să le luăm pe rând. Publicarea datelor. Domnul Voiculescu și-a asumat și este unul dintre obiectivele foarte ferme ale USR Plus în această guvernare, și-a asumat transparentizarea informațiilor și datelor de care statul dispune, inclusiv în domeniul sănătății. Cea mai mare temă sau tema actuală a României în acest moment este lupta cu pandemia. Acesta este subiectul zero a știrilor în fiecare zi pentru că este normal să fie așa. Subiectul care ne afectează pe toți. Deci prima luptă o duce Ministerul Sănătății. Este normal ca Vlad Voiculescu, ministrul sănătății să fie în fiecare zi în lumina știrilor pentru că este vârful de lance al războiului pe care statul român și statele europene îl duc cu această pandemie. Deci din această perspectivă nu e niciun fel de problemă.

Ce se va întâmpla cu Vlad Voiculescu

A transparentiza datele este un lucru foarte bun și firesc. Claudiu Năsui a transparentizat datele de la ministerul economiei. Vlad își cere scuze, adică este un om care își asumă atunci când greșește. Ceee ce sunnt puțini și de acest soi în politic. A zis ,,am insistat pe o informație inexactă. Nu aveam dreptate.” Câți politicieni au verticalitatea ca atunci când greșesc și dumneavoastră, presa, tocmai asta faceți, le arătați politicienilor când greșesc pe bună dreptate, câți spun am greșit sau a fost o informație greșită”, a spus Barna.

“Ne uităm la televizor și nu poți să nu râzi când vezi ce se inventează că ai fi spus sau care a fost scopul din spate. Multe dintre ele nu au nici o legătura cu realitatea. Da, asta știm. Media de marketing așa funcționează, dar ideea că este ceartă în guvern o resping și este falsă. Și unde au fost puncte de vedere diferite. Legea sau ranga? „În casele Cosa Nostra s-a folosit ranga sau berbecul. Nu se folosește un sul de hârtie prin gaura cheii. Ușile cu lacăt nu se deschid cu scobitori”, a punctat liderul USR.