De ce tradiții ar trebui să ținem cont de Sfântul Andrei?

Românii sărbătoresc în data de 30 noiembrie Sfântul Andrei. În această zi specială există multe obiceiuri de care creștinii țin cont

Ziua de 30 noiembrie msi este considerată și „Halloween-ul românesc”. Conform tradiției, spiritele rele ies în această noapte și bântuie oamenii. Porțile iadului se deschid, iar ființele malefice bântuie pe pământ.

Usturoiul alungă spiritele rele

Pentru a se proteja de strigoi, românii trebuie să pună, în această noapte, usturoi la ușa casei și la pervazul geamurilor. În cultura românească usturoiul ține departe spiritele rele.

După ce trece noaptea de Sfântul Andrei, usturoiul  se păstrează și se folosește la nevoie, pentru tratarea bolilor.

Tot acest usturoi se duce la biserică. Acolo va fi sfințit și creștinii îl aduc înapoi în case și îl păstrează la icoana Sfântului Andrei.

Grâul încolțit înseamnă prosperitate

Simbol al belșugului, românii iși pun în case grâu la încolțit. Conform tradiției, cu cât grâul crește mai mare, cu atât anul va fi mai îmbelșugat.

Foarte important este să se facă acest lucru în noaptea dintre 29 și 30 noiembrie la 00:00. Mulți oameni pun grâul la încolțit pe 30 noiembrie în timpul zilei și se spune că nu va avea același efect.

Busuioc sub pernă

Fetele nemăritate își pun busuoic sub pernă pentru a-și visa ursitul. Se spune că va apărea în vis chipul predestinatului. Important este ca busuoicul să fie sfințit.

Alte obiceiuri de Sfântul Andrei

Femeile nu mai torc și nici nu mai țes. Se spune că dacă fac aceste lucruri, stârnesc mânia Maicii Domnului.

Se pune busuoic sfințit în hrana animalelor și apă sfințită in apa acestora.

Creștinii aduc în casă crenguțe de vișin și le pun într-un vas cu apă. Daca acestea vor înflori până în ziua de Crăciun, înseamnă că locuitorii din casa respectivă vor avea un an prosper.

Tot pentru a alunga spiritele rele, românii împrăștie firimituri de pâine prin curte. Se zice că astfel, strigoii nu vor intra în casă pentru mâncare.

În noaptea de Sfântul Andrei lupii