Declaraţia pe propria răspundere este obligatorie din această seară de la ora 22.00. Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României. Noua hotărâre de Guvern intră în vigoare în 14 martie.

În Hotărârea de Guvern se modifică intervalul orar în care este restricționată deplasarea în afara locuinței, urmând ca interdicția să fie valabilă între orele 22:00 și 05:00.

Diferența faţă de precedenta stare de alertă va fi ora de intrare în casă. Astfel, dacă nu vă aflați în case la ora 22:00, trebuie să prezentați fie declaraţia pe propria răspundere, care prevede anumite condiții de deplasare esențiale, fie adeverința de la angajator, dacă vă aflați pe drumul serviciu-domiciliu sau invers.

De asemenea, în aceeași hotărâre a CNSU s-a stabilit ca poliția locală să revină în coordonarea primăriilor, iar jandarmii să se reîntoarcă la paza obiectivelor. Măsurile au fost anunțate încă de marți, de ministrul de Interne.

Raed Arafat susține că este posibil ca numărul de cazuri de Covid-19 să mai crească în România, însă autoritățile vor lua toate măsurile necesare pentru a împiedica un lockdown total. Șeful DSU a spus la Digi24 că în ceea ce privește Paștele de anul acesta, nimeni nu dorește limitarea drepturilor la activitatea religioasă, însă e devreme pentru a ști cum vor fi sărbătorile.

Adeverinta Angajator Ora 22

Până acum, interdicția de deplasare în afara locuinței este valabilă între orele 23:00 și 05:00.