• Oferta-capcană pentru închirierea unei vile pe Valea Prahovei pentru Revelion a fost plasată pe OLX.ro.
  • La numărul de telefon indicat în anunț răspundea un bărbat care pretindea că este reprezentantul unei firme din reale din Brașov, Queen Imob SRL, spun păgubiții.
  • Operațiunea a debutat în septembrie. Cei interesați au plătit avansul pentru locație în diverse conturi bancare – între 2.000 și 3.750 de lei, potrivit mărturiilor adunate de Libertatea.
  • Când au vrut să afle ultimele detalii înainte de vacanță, care debuta pe 30 decembrie, clienții au constatat că numărul de telefon era desființat.
  • Nervoși, au contactat firma din Brașov, care le-a comunicat că nu are nicio legătură cu anunțul de închiriere.
  • Patroana Queen Imob SRL, Carmen Jakab, a depus o plângere la poliție și a creat un grup pe Facebook în care păgubiții erau îndemnați să facă același lucru.
  • Cel puțin 70 de persoane au căzut în plasă. Prejudiciul depășește 35.000 de euro.

Iată ce spun câțiva dintre cei păgubiți.

„Am găsit cabana pe OLX și am sunat. Spunea că are mai multe vile. Am vorbit la telefon pentru toate detaliile care ne interesau și am trimis, la ceva timp, un avans de 3.000 de lei, urmând să mergem să vedem cabana. În ziua respectivă, nu ni s-a mai răspuns. A închis cartela, pentru că, de pe orice număr am fi sunat, era închis. Pe factură apare numele Rădoi Ionuț Sebastian”, spune S.S., una dintre păgubite.

„Eu am găsit anunțul tot pe OLX, postat de așa-zisul Cristea Ionuț. Eram interesată de o altă vilă, în Predeal. Mi s-a spus că este dată, dar mai este una disponibilă la Sinaia. Am pus 2.600 de lei avans, în două conturi, unul de la Telekom și altul la BCR, ambele deschise pe numele Ursu Gheorghiță. Când am încercat să iau legătura cu domnul de la așa-zisa firmă Queen Imob, nu a mai fost de găsit”, afirmă R.I. o altă persoană păgubită.

Păgubită: „Cineva s-a folosit de numele firmei ca să dea țepe”

„Pe 30 octombrie, căutam cazare pe toate site-urile, iar până la urmă un băiat din grup a găsit ceva pe OLX. A vorbit pe WhatsApp cu respectivul și a spus că vila respectivă nu mai este disponibilă, dar ne dă alta, pentru că are mai multe. După ce am vorbit cu el și ne-a arătat-o, a zis că vrea avans 50%, adică 3.750 de lei. Pentru trei nopți, vila costa 7.500 de lei, iar a patra noapte era gratis. Am trimis a doua zi un avans pe un cont BT, care se presupunea a fi al administratorului firmei, Ursu Gheorghiță”, povestește, la rândul său, A.B.

Cu câteva zile înainte de data cazării, ea a sunat pe numerele de telefon de contact, dar a observat că toate erau închise. A căutat apoi numerele de telefon ale Queen Imob pe internet și a vorbit cu patroana, Carmen Jakab, de la care a aflat că firma nu avea nicio legătură cu oferta.

„Doamna de la adevărata agenție a mai supus că cineva s-a folosit de numele firmei ca să dea țepe”, a încheiat ea.

Avansuri plătite în conturi de persoană fizică

Pe același tipar s-au derulat convorbirea și tratativele și cu E.T., care spune că a primit o ofertă de 4.500 lei pentru vila din Sinaia, pentru trei nopți, plus una gratuită. După ce a făcut contract cu un anume Rădoi Ionuț și a plătit un avans de 2.250 de lei, a primit o factură de la „agenția” Queen Imob.

„La un moment dat, i-am cerut mai multe poze cu camerele și ne-a tot amânat că va ajunge la vilă și va face un video. După trei amânări, nu a mai răspuns la telefon și am găsit numele agenției pe internet. Am sunat și așa am aflat, de fapt, despre ce este vorba”, a povestit aceasta.

Și A.V. spune că a plătit 2.400 de lei pe numele lui Rădoi Ionuț, după care acesta nu a mai răspuns la telefon.

La rândul ei, A.C. a descoperit că fusese trasă pe sfoară cu puțin timp înainte să plece cu prietenii la munte. A căutat oferte mai întâi pe Booking, pe „rețelele sigure”, dar a ajuns în cele din urmă pe OLX, găsind o ofertă pentru o vilă din Predeal.

I s-a spus că vila din Predeal este prea mare pentru grupul care voia s-o închirieze și i s-au propus alte două variante, la Sinaia și Bușteni. Pentru două nopți, i s-a cerut un avans de 2.000 de lei.

„Am trimis o parte din avans la BCR pe numele Roceanu Roberto Claudiu, apoi restul de bani într-un cont de la Raiffeisen, pentru că a spus că are o problemă cu contul de la BCR”, a arătat aceasta.

Plângere penală pentru furt de identitate

La un moment dat, pe grup a intrat cineva care se recomandă ca I.R.

„Probabil unii dintre voi aveți trecut pe contract numele meu. Am pățit și eu același lucru ca și voi, dar eu am avut pe contract numele Ursu Gheorghiță. Probabil cei care fac toată schema folosesc numele celor înșelați. Pentru încheierea contractului, mi s-a cerut un buletin, din cauza asta sunt datele mele trecute acolo. Eu am făcut rezervarea în septembrie, deci poate asta e o cauză că numele meu apare pe așa de multe contracte”, afirmă acesta.

El spune că a depus o plângere penală pentru înșelăciune și furt de identitate.

Făcând haz de necaz, unii au întrebat dacă cineva a găsit, totuși, vreo locație reală în care să petreacă Revelionul.

„Sigur, dar trebuie să dai un acont ca să încheiem rezervarea”, îi răspunde altcineva, cu umor.

„Super. Dă-mi contul!”, glumește altcineva.