Germanii au avut mai mulți bani în conturi în urma reducerii ocaziilor de a cheltui bani și a prudenței din partea băncilor, informează Deutsche Welle. Sursa citată anterior mai arată că Banca Centrală a Germaniei a anunțat că, anul trecut, sumele deținute în conturi privare au crescut cu 182 de miliarde de euro. Așadar, în perioada ianuarie 2020-ianuarie 2021, sumele au ajuns la 1.730 miliarde de euro.

“Această estimare presupune că gospodăriile nu vor cheltui aceste economii în timpul fazei de redresare, iar rata de economisire, care a crescut temporar la aproximativ 20% în timpul perioadelor de restricţii, va reveni la nivelul de dinaintea crizei, de 11%, până la finalul lui 2021”, conform raportului Ifo.

Perspectivele sunt reduse

Institutul de Cercetare Economică Ifo a preciza că nemții au economist mai multe miliarde de euro în anul pandemiei, comparativ cu anii anteriori. În acest context, specialiștii spun că o creștere de miliarde de euro a sumelor deținute la bănci reduce perspectivele unui boom al consumului în viitorul apropiat.

“Cu toate acestea, există şansa cheltuirii unor economii, ceea ce va majora cererea. Atunci rata de economisire va scădea temporar sub de 11%”, apreciază analiştii Ifo.

Bundesbank a avertizat cu privire la economia țării

Banca Centrală a Germaniei a avertizat că economia țării ar putea suferi un regres uriaș dacă măsurile restrictive vor fi din nou extinse, chiar dacă în prezent aceasta se menține stabilă.

“Dacă nu se reduce semnificativ numărul infecţiilor şi actualele restricţii asupra activităţii economice persistă, sau chiar sunt înăsprite, economia ar putea suferi un regres important”, se arată în raportul luna al Bundesbank

“Probabil că PIB-ul a stagnat, dar nu s-a contractat în ultimele trei luni din 2020, deoarece redresarea industriei şi a sectorului construcţiilor au atenuat declinul din retail şi din industria ospitalităţii. Aceste semnale încurajatoare privind rezilienţa economiei germane ne dau speranţe că restricţiile asupra activităţii economice nu ar trebui să amâne excesiv redresarea”, apreciază Bundesbank.