Descoperire șocantă făcută în Portul Constanța. Nu mai puțin de 15 containere cu 300 de tone de deșeuri din Germania au fost descoperite în acest loc. Acțiunea a fost întreprinsă de polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă. Ei au cooperat cu lucrători din cadrul Gărzii de Mediu Constanţa, ai Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud şi a unui reprezentant al Agenției FRONTEX. Toată această echipă a controlat 15 containere aflate în Portul Constanța Sud Agigea, încărcate cu deșeuri din Germania.

Containerele cu gunoi erau sosite din Germania pentru aceeași firmă din judeţul Prahova care efectuează activități de import în România.

Cercetările sunt continuate pentru folosirea de acte nereale și regimului deşeurilor, iar bunurile vor fi returnate la expeditor.

Ce a descoperit Garda de Mediu în Portul Constanța

„În urma verificărilor s-a stabilit faptul că nu corespund datele declarate şi cuprinse în documentele prezentate autorităţii vamale, mărfurile constând în deşeuri, amestec de metal și hârtie, textile, cauciuc, lemn, baterii și bucăți de azbest, în cantitate de aproximativ 300 de tone, ce nu pot fi puse în libera circulaţie pe teritoriul României. Și în acest caz, a fost luată măsura nepermiterii importului pe teritoriul României de către comisarii Gărzii de Mediu Constanţa”, a arătat Garda de Coastă.

Vineri, Garda de Mediu Constanţa a interzis intrarea în ţară a 10 containere cu deşeuri importate de o firmă din Prahova. În acestea se găseau deşeuri amestecate – metalice, hârtie, textile, cauciuc, lemn, precum şi deşeuri periculoase, precum baterii şi bucăţi azbest, care nu pot fi reciclate.

La sfârșitul lui aprilie, EuObserver a arătat că de curând au fost descoperite 189 de tone de deșeuri, aduse din Italia, în curtea unei companii din județul Bihor. Garda de Mediu a stabilit că cei care importă deșeurile nu au nicio facilitate de reciclare și, probabil, acestea ajung în depozite de deșeuri ilegale. De asemenea, Paza de Coastă a confiscat mai multe containere încărcate cu deșeuri neutilizabile, expediate în portul Constanta din diferite state UE.

Tot în aprilie, Garda de Mediu a descoperit zeci de containere cu deșeuri neutilizabile și toxice, aduse din Portugalia, deși în acte erau declarate în fals drept resturi din material plastic, respectiv produse de uz casnic, uzate. Între timp, alte 25 de tone de deșeuri de cauciuc se îndreptau din Marea Britanie către Portul Constanța și au fost confiscate de poliția vamală.