Jandarmeria a intervenit în forță la protestul polițiștilor. Scene ireale

Jandarmii au intervenit în forță, miercuri, la protestul polițiștilor. Aceștia i-au acuzat că au primit ordin să bruscheze, amendeze sau gazeze. Au avut loc scene incredibile în fața Palatului Cotroceni. La un moment dat, câțiva manifestanți au aruncat cu fumigene.

Jandarmeria a intervenit în forță la protestul polițiștilor. Scene ireale

Miercuri, mai mulți angajaţi din sistemul apărării, asistenţei sociale, culturii şi administraţiei publice au mers să protesteze în faţa Palatului Cotroceni și la Guvern. Nemulțumiți de înghețarea salariilor și a sporurilor, aceștia au cerut demisia Guvernului.

La Cotroceni, protestul a luat o turnură incredibilă. Mai mulți manifestanți au aruncat cu fumigene. Protestatari sindicaliști din Poliție au acuzat jandarmii că au primit ordin să amendeze, să bruscheze sau să gazeze. ”Aici e clădirea statului, nici a lui Iohannis, nici a Jandarmeriei” și ”Ne dăm seama că îi irită pe colegii din Jandarmerie dar nu încălcăm legea. Trebuie să stăm în țarcuri cuminți, pentru că revendicările supără”, au spus două persoane.

Ce a transmis Jandarmeria București referitor la protestul polițiștilor

Ulterior, Jandarmeria București a transmis că intervenția de la protestul polițiștilor de la Cotroceni “nu a creat busculadă, ci a urmărit desfășurarea adunării publice în condiții de siguranță și legalitate”. Aceasta le-a recomandat tuturor organizatorilor și participanților la manifestații publice să respecte regulile referitoare la organizarea și desfășurarea unor astfel de evenimente. Deocamdată nu au fost date amenzi, dar forțele de ordine aflate la fața locului vor da sancțiuni în funcție de faptele constatate, conform aceleiași surse.

“Personalul militar al Jandarmeriei are dreptul să efectueze control corporal preventiv asupra persoanei şi bagajului acesteia în cazul în care aceasta participă la manifestări publice sau în alte locuri în care este interzis accesul cu produse ori substanțe periculoase. Sub un alt aspect, participanții au obligația de a nu participa la adunări publice cu materiale explozive sau incendiare”, potrivit unui comunicat al Jandarmeriei București.

Ce vor polițiștii care protestează

Polițiștii care au ales să participe la protest susțin că au trecut două luni de când s-a impus măsura austerității pentru restanțele datorate lor. În plus, aceștia au acuzat guvernanții de o ”campanie parșivă și înșelătoare” și s-au arătat nemulțumiți de înghețarea ”a tot ce înseamnă drepturi salariale, fie ele și restante” și a voucherelor de vacanță. Ei au menționat că se așteaptă și la alte pierderi. Mai mult, aceștia au criticat faptul că deși s-au aflat continuu și necondiționat în linia întâi, de la începutul pandemiei de coronavirus, sacrificiile lor sunt ”recompensate prin tăieri” și ”suspendări de drepturi salariale”. Mai multe detalii, AICI!

”Dacă în anul 2017, polițiștii au înțeles și acceptat compromisul că sumele care li se cuveneau conform Legii-cadru a salarizării să le fie plătite cu porția timp de 4 ani, ei bine, în al treilea an, am fost tăiați de la această porție în condițiile în care celelalte clase bugetare au beneficiat de acest drept o dată cu intrarea în vigoare a actului normativ. (…) Nici la abator nu se fac atâtea «tăieri» cum face guvernul Cîțu și nici Pinocchio nu mințea atât de mult, cum au fost mințiți polițiștii de acest Executiv.”, au anunțat polițiștii nemulțumiți pe site-ul Europol.