Secretarul de stat în cadrul Ministerului de Interne, Raed Arafat, susține că autoritățile nu iau în calcul un lockdown total. Motivul în reprezintă impactul economic. Mai exact, potrivit acestuia, deşi lockdown-ul ar avea efect pentru limitarea numărului de cazuri de Covid, ar avea şi un serios impact asupra economiei.

Totodată, șeful DSU mai susține că mergând pe restricții de weekend, impactul economic va fi unul mai redus, iar activitatea operatorilor economici va continua mai departe.

”Problema lockdown-ului total…are, într-adevăr, efect mai rapid pe partea de limitare, dar are şi un impact economic mult mai serios.

Noi, mergând pe weekend la început, în weekend impactului economic este mai limitat, după care prelungim pe timpul săptămânii când se ajunge la altă incidenţă, pentru că impactul într-adevăr se suportă mai mult economic, dar în acelaşi timp, oamenii totuşi merg la lucru şi anumite activităţi funcţionează mai departe”, a declarat Raed Arafat la Digi 24, întrebat dacă nu ar fi fost mai eficient un lockdown pentru 20 de zile, decât restricţiile impuse recent privind orarul magazinelor şi limitarea circulaţiei oamenilor după ora 20.00.

Restricțiile durează mai mult decât un lockdown

Șeful DSU a mai vorbit și despre diferențela dintre lockdown și restricțiile pe care le avem în prezent. Potrviti acestuia, durata restricţiilor actuale este mai lungă decât un nou lockdown. Totodată, el a mai menţionat că unii oameni încalcă restricţiile indiferent de faptul că sunt amendați sau sunt atenționați. Raed Arafat a amintit că restricțiile sunt impues în mai multe țări ale globului, iar acolo sunt respectate.

”E adevărat că asta înseamnă că durata (restricţiilor – n.r.) este mai lungă. Întrebarea care a fost, de ce am coborât ora, aici nu suntem singurii care am făcut acest lucru (…) nu ai unde să te duci la cinematograf, nu ai unde să te duci în altă parte, dar rămâne partea privată, partea celor care încalcă regula în mai multe spaţii şi unde Poliţia de mai multe ori a intrat, a amendat, dar fără un efect major. Dar poliţia a prins şi cazuri în care era un party cu 100 de oameni într-un apartament.

Acum, la fiecare situaţie, există oameni care vor încerca să încalce şi acest lucru, din păcate, este un lucru observat, dar regula, în general, este o regulă pe care o vedem în alte ţări. Sunt mai multe ţări care au avut oră de interdicţie a circulaţiei şi ora 11 sunt puţine care au avut-o”, a mai declarat Arafat.