Carnea de miel este cea mai căutată de Sfintele Sărbători de Paşti, dar românii nu renunţă nici la porc în aceste zile. În acest context, autorităţile atrag atenţia.

Pericol uriaş pentru aceşti români

Crescătorii de porci din județul Vaslui au fost greu încercați de pesta porcină africană. În ultimele 12 luni au fost nevoiţi să sacrifice efective semnificative pentru a preveni răspândirea bolii.

Acum, gospodarii care taie porci de sărbători sunt îndemnați să verifice carnea înainte de consum. Riscul de îmbolnăvire cu trichineloză este mare, avertizează autoritățile sanitare. Mihaela Vlad de la Direcția de Sănătate Publică Vaslui atrage atenţia.

“Având în vedere că în perioada sărbătorilor se consumă preponderent carne de porc, recomandăm populație să o consume doar după ce aceasta a fost verificată în laboratoarele de specialitate și să evite achiziţionarea din locuri neautorizate”, a spus Mihaela Vlad, conform Radio România Actualităţi.

Mai mult, inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare au început o serie de controale în piețe și la magazinele de profil pentru a verifica dacă agenții economici respectă normele sanitare în vigoare. Cumpărătorii spun că sunt binevenite aceste verificări.

De asemenea, Prefectura Vaslui a confirmat că în comuna Băcani a fost descoperit un focar de pestă porcină africană şi prin urmare a recomandat cetățenilor, dar și primăriilor să respecte cu strictețe normele în vigoare pentru prevenirea răspândirii virusului.

Mai mult, trebuie să anunțe medicii veterinari de la primele semne de boală observate la animalele din gospodării.