France Presse informează că obiectivele din legea climei, care fixează o reducere până în 2030 a emisiilor, “nu sunt conforme drepturilor fundamentale, în măsura în care nu sunt prevăzute suficiente exigenţe pentru reducerea ulterioară a emisiilor, începând cu anul 2031”, scrie cea mai înaltă instanţă a Germaniei într-un comunicat.

Votată în decembrie 2019 la iniţiativa guvernului de coaliţie format din conservatorii Angelei Merkel şi social-democraţi, această lege impune o reducere de 55% a emisiilor de gaz cu efect de seră până în 2030 în raport cu nivelul din 1990.

Ea fixează pe sectoare volumul de emisii anuale permise, determinând traiectoriile de reducere aplicabile în timpul acestei perioade.

Au fost depuse patru plângeri

France Presse mai spune că au fost depuse patru plângeri împotriva acestei legi de către asociaţii pentru protecţia mediului, care estimează că obiectivele fixate nu permit combaterea suficientă a încălzirii climatice.

Plângerile sunt fundamentate pe textul Constituţiei germane, potrivit căruia guvernul trebuie să lupte împotriva schimbărilor climatice. Această obligaţie este întărită prin semnarea de către Germania a Acordului de la Paris asupra climei, în 2016.

Curtea Constituţională le cere parlamentarilor germani să îmbunătăţească până la sfârşitul lui 2022 această lege.