Mai mulți bani în conturi pentru milioane de români, anunță Autoritatea de Supraveghere Financiară – ASF, care subliniază stabilitatea şi rezilienţa sistemului de pensii private.

Pilonul II de pensii are capacitatea de a se dezvolta şi a genera beneficii pe termen lung participanţilor, susține președintele ASF, Nicu Marcu.

Mai mulți bani în conturi pentru milioane de români. Episoadele de volatilitate au fost depășite

Fondurile de pensii private obligatorii au înregistrat o creştere cu o treime a activelor totale, la finalul primului trimestru al anului 2021, în raport cu aceeaşi perioadă a anului trecut, depăşind astfel pragul de 80 miliarde de lei, a anunţat marţi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

“La finalul primului trimestru al anului 2021, fondurile de pensii private obligatorii au înregistrat o creştere cu o treime a activelor totale, în raport cu aceeaşi perioadă a anului trecut, depăşind astfel pragul de 80 miliarde de lei”, arată ASF.

Piaţa pensiilor private a evoluat pozitiv pe tot parcursul funcţionării sale, reuşind să depăşească episoadele de volatilitate întâlnite de-a lungul anilor, având la finalul anului trecut şi cea mai mare pondere în PIB din cadrul pieţelor financiare nebancare, de aproximativ 7,5%.

”Fondurile de pensii private obligatorii au în continuare o evoluţie solidă, un lucru remarcabil, având în vedere că traversăm o perioadă mai puţin favorabilă din punct de vedere economic.

Peste 7,5 milioane de participanți la Pilonul II

Ritmul de creştere susţinut confirmă stabilitatea şi rezilienţa sistemului de pensii private, precum şi capacitatea acestuia de a se dezvolta şi a genera beneficii pe termen lung participanţilor. Majoritatea covârşitoare a participanţilor este însă alocată aleatoriu.

O mai bună informare şi o cât mai corectă cunoaştere a pieţei pensiilor private va oferi şansa celor care contribuie la aceste fonduri să ia decizii nu doar responsabile, ci şi care corespund pe deplin intereselor lor”, a declarat preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu.

Trebuie precizat că 7,6 milioane de salariaţi români participă obligatoriu cu o parte din venitul brut lunar la cele şapte fonduri de pensii private Pilon II.