Beatrice Mahler atrage atenția asupra faptului că pacienții care au trecut prin boală au rămas cu sechele, iar sindromul se numește „long COVID”. Medicul a vorbit și despre paturile pe care le are unitatea medicală pentru pacienții infectați cu coronavirus. Conform acesteia, din cele 80 de paturi, sunt ocupate aproximativ 50, iar două treimi dintre pacienții spitalizați au forme severe ale bolii.

 A scăzut presiunea pe spitale

Conform managerului Institutului „Marius Nasta”, scăderea presiunii pe spitale le permite cadrelor medicale să treacă la o reorganizare care ar putea începe în curând. Mai exact, ea își dorește să deschidă un compartiment pentru pacienții care au nevoie de reabilitare după ce au trecut prin boală, fiindcă presiunea la internare pentru acești pacienți este foarte mare.

Mare atenție la sindromul „long COVID”

Beatrice Maghler atrage atenția că este nevoie ca pacientul care a avut coronavirus să fie reevaluat, nu doar din perspectiva afectării pulmonare. Ea vorbește despre așa numitul sindrom „long COVID”, iar complicațiile pe care le presupune acest sindrom sunt foarte diversificate, iar pacienții au nevoie de consult cardiologic și chiar de consiliere psihologică. Conform specialistei, trecerea prin această boală poate produce o traumă extrem de imporrtantă nu doar prin spitalizarea îndelungată, ci și prin sechelele pe care le lasă, care nu îți permit să îți reiei activitățile imediat după ce te vindeci.

De asemenea, specialista a atras atenția asupra faptului să momentan este devreme pentru ca românii să renunțe la portul măștii de protecție, fiindcă momentan nu s-au vaccinat atât de mulți oameni pentru a fi în siguranță. Totuși, Beatrice Mahler susține că nu suntem departe de acel moment.

Care este situația pandemiei în România

Situația pandemiei de coronavirus a început să se îmbubnătățească la noi în țară. În ultimele ore, de exemplu, au fost înregistrate 930 de cazuri de infectare cu coronavirus, la 24.307 de teste RT-PCR efectuate, dar și 10.236 de teste rapide antigenice.

Din totalul de 5.733 de pacienți cu COVID-19 care sunt internați în unitățile medicale de profil din toată țara, 874 de persoane se află la terapie intensivă. Totodată, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 98 de decese în rândul persoanelor infectate cu coronavirus.