Ministrul Educatiei, anunt important pentru elevi si parinti

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a spus ca pandemia de COVID si-a pus amprenta si a avut efecte negative dar si pozitive.

Ministrul Educatiei, anunt important pentru elevi si parinti

“Componenta online trebuie introdusa dupa terminarea pandemiei cu multa intelepciune si acolo unde se potriveste. Pandemia ne-a obligat sa o introducem si unde se potriveste, si unde nu. Partea de digitalizare a educatiei presupune nu numai investitia in echipamente si conectivitate.

Investitia in softuri presupune si investitia in formarea resursei umane. Este cu totul si cu totul altceva sa predai online fata de predarea clasica. Eu m-am pregatit pentru invatamantul la distanta, notiune care seamana, dar nu se suprapune cu invatamantul online, inca de acum 20 de ani. Am si certificari in acest sens, certificari care ma indreptateau sa cred ca sunt priceput in acest domeniu.

Insa in vara anului trecut am format 40 de grupe cu toate cadrele didactice din universitatea pe care am condus-o pentru predarea online, module de 16 ore cu fiecare grupa. Am intrat si eu intr-o astfel de grupa ocazie cu care am vazut, eu care ma credeam priceput, cat de putin priceput eram de la alcatuirea continutului si pana la evaluare, o evaluare care sa fie relevanta, care sa fie specifica modului de predare online”, a declarat Sorin Cimpeanu

Sorin Cimpeanu a mentionat ca profesorii, elevii si studentii au dobandit competentele digitale.

“Deci profesorii romani, fara sa aiba aceasta formare, cea mai mare parte dintre ei au reusit sa duca la bun sfarsit anul scolar trecut si il vor incheia cu examenele nationale, inclusiv acest an scolar. Cum au reusit?

Dobandind competente digitale, mult mai multe decat aveau pana acum. Nu numai profesorii si-au imbunatatit aceste competente digitale, ci si elevii si studentii. Paradoxal sau nu, este un plus, o oportunitate a acestei pandemii. (…)

Daca cineva isi imagineaza ca dupa ce se va termina aceasta pandemie vom relua lucrurile de unde le-am lasat in luna martie anul trecut, se inseala amarnic. Ca ne place sau nu ne place, ca dorim sau nu dorim vom merge mult mai mult catre telescoala, catre predare online. Activitatile practice sunt activitati practice, nu pot fi facute in online. Gradinita e totusi gradinita, copiii merg totusi sa se joace… partea de medicina”, a mai spus ministrul.

Sorin Cimpeanu a subliniata ca principalul efect negativ al pandemiei de coronavirus au fost pierderile la invatatura ale elevilor. Acesta a mentionat ca toate aceste pierderi vor trebui recuperate rapid si eficient.