Raluca Turcan, Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale a vorbit, joi, despre planurile pentru creșterea salariului minim pe economie. Se vor aplica de la 1 ianuarie 2022.

Raluca Turcan, Ministrul Muncii și Protecției Sociale a vorbit, joi, despre planurile pentru creșterea salariului minim pe economie.

Ce se va aplica de la 1 ianuarie 2022?

Vești bune pentru angajații români! Raluca Turcan ia în calcul o creștere a salariului minim pe economie, privind explozia prețurilor din ultimele luni.
Dacă se respectă planurile, salariul minim pe economie urmează să se majoreze începând cu 1 ianuarie 2022.

„Salariul minim este o prioritate zero pentru Guvern şi un mare pas înainte comparativ cu modul în care s-au comportat alte guverne până acum. De obicei, majorarea salariului minim intră în vigoare la începutul anului viitor. De la 1 ianuarie, în mod normal, trebuie să avem o majorare a salariului minim.

Eu mă gândesc la o majorare semnificativă a salariului minim întrucât creşterile de preţuri sunt mult peste ce s-a întâmplat în România în ultima perioadă”, a declarat Raluca Turcan, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

S-a hotărât în discuțiile cu Florin Cîțu și cele cu patronatele și sindicatele ca, până la sfârșitul lunii octombrie, să existe un mod de negociere al salariului minim, a mai precizat Raluca Turcan.

„Sunt probabil cel mai pro ministru pentru creşterea salariului minim în România.

Românii noştri aleg să plece în străinătate din cauza salariului şi datorită serviciilor de care beneficiază în alte ţări. Nu mai putem accepta şi duce cu toţii, ca societate, acest nivel al salariului minim.

Pentru prima dată, într-un guver, n într-un mandat de opt luni, la aceeaşi masă, patronate, sindicate, instituţii ale statului, am reuşit să agreăm că salariul minim trebuie să crească, că această creştere trebuie să fie făcută predictibil şi cât mai repede astfel încât mediul economic să poată să-şi pregătească activitatea pe anul următor şi, de asemenea, să nu fie făcută subiectiv, la presiunea diferiţilor factori, ci ancorată în nişte indicatori economici astfel încât şi în anii următori să putem evalua cum va evolua salariu minim”, au fost declarațiile ministrului Raluca Turcan.

Raluca Turcan consideră că problemele sunt nivelul de salarizare, lipsa forţei de muncă, „acută şi deja cronică”, pentru cele 40.00 de locuri de muncă „oferite pe masă” şi pentru 200.000 de cereri de locuri de muncă, dar şi pregătirea posibililor angajaţi, majoritat în scădere.