După ce Bucureștiul a înregistrat creșteri mari a ratei de incidență, duminică 3 octombrie, au intrat în vigoare noile restricții anti-Covid-19, care interzic circulația persoanelor nevaccinate în afara locuinței în intervalul orar 20.00 – 5.00, fără declarație pe proprie răspundere sau adeverință primită de la angajator.

După ce rata de infectare din Capitală a depășit valoarea de 8 la mia de locuitori, s-a decis impunerea declarației pe propria răspundere dacă persoanele nevaccinate vor să circule de la lăsarea serii.

Astfel, în intervalul 20.00 – 5.00 persoanele cărora nu li s-a administrat vaccinul, pot circula doar în baza unor justificări.

Cei vaccinați sau trecuți prin boală nu au nevoie de declarație.

Declarația pe propria răspundere se aplică în următoarele condiții

  • deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţa/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi
  • deplasarea pentru asistenţa medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, pentru achiziţionarea de medicamente sau pentru efectuarea vaccinului anti Covid- 19
  • deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei
  • deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie
  • deces al unui membru al familiei

Modelul de declarație pe propria răspundere poate fi găsit AICI.

Adeverința de la angajator pentru a circula în interalul 20.00 – 5.00

Autoritățile au impus ca fiecare persoană nevaccinată care circulă în intervalul 20.00 – 5.00 în interes de serviciu, să aibă asupra sa o adeverință de la angajator pe care trebuie să o completeze și să o prezinte la un eventual control.

Astfel se poate vedea motivul deplasării în interes profesional. Modelul de adeverință de la angajator poate fi găsit AICI.

DSP București a anunțat că marți, în dimineața zilei de 5 octombrie incidența de infectare cu coronavirus a ajus la 10,31 la mia de locuitori, după ce luni incidența era la 9,64. „Rata de incidența cumulată calculată la 14 zile: 5.10.2021 – ora 10:00 – valoarea de 10.31”, a anunțat DSP București.

Creșterea incidenței de infectare în Capitală a fost foarte rapidă, având în vedere că pe 27 septembrie, acesasta era de 4.95 la mia de locuitori, iar pe 1 octombrie era de 7.68 de infectați la mia de locuitori.

Restricțiile au intrat în vigoare începând cu 3 octombrie și au în vedere reintroducerea obligativității purtării măștii de protecție în spații aglomerate, sau limitarea funcționării spațiilor, precum cinematografe, sau săli de spectacole.

În spațiile publice: piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transportul în comun, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura

Este obligatorie purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere gura și nasul, pe o rază de 50 m în jurul unităților de învățământ, pentru persoanele care staționează în acest perimetru.

În spaţiile închise sau deschise, competiţiile sportive se pot desfăşura în Municipiul București cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei distanţe de minimum 1 metru între persoane și cu purtarea măștii de protecție, dacă incidenţa cumulată la 14 zile în localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori.

În cinematografe, teatre, săli de concerte este permisă participarea publicului vaccinat până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, doar pentru persoanele care sunt vaccinate.

La mitinguri şi demonstraţii pot participa maximum 100 de persoane, cu purtarea măştii de protecţie.