Nicolae Ceauşescu rămâne o figură importantă în istoria şi politica României. Puţini ştiu însă că acesta a avut mari probleme de sănătate. Unul dintre cei care vorbesc despre acest lucru este profesorul doctor Alexandru Oproiu. Acesta povesteşte, din amintirile sale, că fostul dictator a avut nevoie de o intervenţie specială care i-a salvat viaţa. S-a întâmplat chiar în imobilul său din cartierul Primăverii din Bucureşti.

Prin ce a trecut Nicolae Ceauşescu

Profesorul doctor Alexandru Oproiu povestea că Nicolae Ceauşescu ţinea foarte mult la medicii români. Faţă de mulţi medici de renume, Ceauşescu a avut o încredere mare şi s-a lăsat pe mâna lor. Într-un interviu pentru DC News, regretatul medic povestea despre intervenţiile speciale de care a avut nevoie fostul dictator.

“A făcut colonoscopie și a stat fără anestezie. S-a făcut consult și s-a hotărât să se facă această colonoscopie. L-am consultat la Spitalul Elias, iar conoloscopia a fost făcută acasă. Avea încredere în medicina românească, nu se ducea afară”, povestea, în cadrul unui interviu, medicul Alexandru Oproiu.

Nicolae Ceaușescu, risc să îşi piardă viaţa

Intervenţia medicală de colonoscopie a avut loc la vila pe care o deţinea Nicolae Ceauşescu din cartierul Primăverii. Acolo, medici au adus toată aparatura necesară de la Spitalul Fundeni. Singurul care a fost prezent la intervenţie ar fi fost profesorul Eugeniu Proca, ministrul Sănătăţii din acele timpuri.

În acele vremuri, colonoscopia nu era tocmai simplă, iar medicii aveau nevoie de foarte multă concentrare. Asta deoarece exista riscul ca Nicolae Ceauşescu să se aleagă cu colonul perforat.

Nimeni nu ştia! De ce boală a suferit Nicolae Ceauşescu
Nimeni nu ştia! De ce boală a suferit Nicolae Ceauşescu

Doctorul care a amintit cât a iubit Ceauşescu medicii, nu mai este printre noi

Profesorul doctor Alexandru Oproiu a fost președintele de onoare al Societății Române de Gastroenterologie. Acesta a murit în prima zi a săptămânii trecute. Anunţul a fost făcut tot pe data de 16 noiembrie, de rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” din Bucureşti, Viorel Jinga.

”Domnul Profesor Alexandru Oproiu a plecat in Eternitate! Îi adresăm un Pios Omagiu plin de Recunoștință, pentru activitatea sa Medicală și Didactică!”, a scris Viorel Jinga pe Facebook.

Profesorul doctor a fost o emblemă a medicinei din România. El a avut 60 de ani în sistemul sanitar, atât în cel public, cât şi în cel privat. În timpul vieţii, profesorul a publicat 162 de articole de specialitate din lumea medicinei, dintre care 38 au ajuns cunoscute și peste graniţă. Pe data de 20 decembrie, el ar fi împlinit 90 de ani.