OMS a aflat! Cum s-ar fi răspândit de fapt coronavirusul? Detalii de ultimă oră

De la un an și câteva luni de la apariția pandemiei de coronavirus apar în continuare informații noi despre virusul care a distrus viețile a milioane de oameni.

OMS a aflat! Cum s-ar fi răspândit de fapt coronavirusul? Detalii de ultimă oră

Echipa din cadrul OMS care a fost trimisă în China pentru a afla originea pandemiei de coronavirus a ajuns la concluzia că cel mai probabil, virusul Sars-CoV-2 a trecut de la animale la oameni, însă momentan nu s-a stabilit cum a fost posibil acest lucru.

Cum s-ar fi răspândit coronavirusul

Ipoteza oamenilor de știință este că trecerea s-ar fi făcut indirect, printr-o specie intermediară.

Totuși, nu există dovezi suficient de puternice pentru a indica o anumită specie, însă cei mai suspectați sunt pangolinii. Echipa internațională care a fost în China este de părere că este puțin probabil ca virusul să fi fost răspândit dintr-un laborator.

În ceea ce privește ipoteza conform căreia coronavirusul s-ar fi răspândit de la animale la om este considerată de probabilitate medie, însă cea prin care virusul a fost introdus prin intermediul vreunul aliment congelat este cea mai mare.

Covid-19 este înrudit cu cel găsit la lilieci și pangolini

Referitor la ipoteza inițială, a transmiterii printr-o specie intermediară, cercetătorii spun că datele genomice colectate de la animale arată faptul că noul coronavirus este mai înrudit cu cel găsit la lilieci și pangolini. Astfel, aceste mamifere pot fi considerate drept rezervoare naturale.

Atenție, spun experții, lucrurile nu sun deloc clare, fiindcă niciunul dintre virusurile care au fost descoperite la aceste specii nu este suficient de asemănătoare cu Sars-CoV-2 pentru ca animalele respective să fie considerate progenituri directe.

Liliceii, eliminați

Totodată, faptul că în perioada pandemiei de coronavirus și alte animale, cum ar fi pisicile sau nurcile, au fost infectate, nu poate fi exclus ca un alt animal să fi servit drept intermediar.

Un alt detaliu care elimină liliecii este faptul că nu a fost detectat virusul în probele și analizele prelevate de la aceste mamifere și de la alte animale sălbatice din China.

“Peste 80.000 de probe de la animale sălbatice, vite şi păsări de curte au fost colectate din 31 de provincii din China şi nu s-au aflat rezultate care să poată fi identificate cu noul coronavirus”, relevă raportul.