Pensii 2021. Veste proastă pentru milioane de pensionari.

Astăzi aflăm că Ministerul de Finanțe are pe masă un proiect de OUG care schimbă ecuația.

Pensii 2021. Veste proastă pentru milioane de pensionari.

Informațiile sunt cu atât mai dramatice, cu cât sunt câteva milioane de pensionari care și-așa trăiesc cu o pensie de nimic. Prin acest proiect, actualul guvern nu face altceva decât să umilească această clasă socială, deja dusă la marginea societății.

Ministerul de Finanțe propune înghețarea punctului de pensii

Până de curând, oficialii s-au bătut cu pumnul în piept că vor rezolva situația a peste 5 milioane de pensionari. S-au bătut în declarații, care mai de care mai pompoase, spunând că vor mări și, implicit, recalcula pensiile a peste 5 milioane de oameni, plus modificări la Legea Pensiilor.

Toată lumea este conștientă de criza economică prin care trecem, datorată pandemiei. Se pare că, în fapt, una se spune și alta se face, prin birourile ministerelor. Conform unor informații de ultimă oră, la Ministerul de Finanțe există un proiect de OUG, denumit ”Ordonanța austerității”.

Ministerul de Finanțe propune înghețarea punctului de pensie, și nu până în ianuarie 2022, așa cum se spunea, ci pe o perioadă mult mai lungă. În același timp proiectul prevede modificarea și gratuităților studenților. Cu alte cuvinte cele 50% pentru reduceri s-ar putea să nu mai fie puse în aplicare. Astfel tinerii studenți vor trebui să plătească jumătate din suma unui bilet de tren.

Revenind la pensiile celor peste 5 milioane de oameni, înghețarea punctului de pensie, așa cum este propus în proiect, ar însemna o reducere a cheltuielilor evidentă. Dar, consencințele acestei decizii ar afecta populația cu pensii mizere, și care-și duc viața de pe o zi pe alta.

Politicile de tăiere a cheltuielilor actualei guvernări sunt un efect al proastei gestionări fiscale a fostului Ministru de Finanțe, culmea, actualul Premier, Florin Cîțu. Același premier, în loc să încerce reglarea deficitului bugetar de 7% oficial, dă vina pe guvernările trecute. Problema este că domnia sa a făcut parte dintr-o guvernare trecută ce a gestionat dezastruos un buget falimentar.

”Bugetele care au distrus România în ultimii ani au primit aviz pozitiv de la CES. Dar acest buget a primit în premieră aviz pozitiv de la Consiliul Fiscal. Problema este că a primit aviz negativ de la CES”, a declarat premierul Cîțu.

Paradoxul unei guvernări dezastruoase în criză

În condițiile situație de criză economică prevăzută de specialiștii internaționali, fosta guvernare Orban, cu Florin Cîțu la Ministerul de Finanțe, nu au făcut nimic pentru a-și pune bugetul la păstrare, prin relaxare fiscală și colectarea masivă a TVA-ului de la marile corporații active în România.

Au anunțat că nu vor mări taxele și impozitele.Ministerul de Finanțe prin noul proiect propune să oprească majorarea pensiilor. Cei cu salarii minime brute pe economie vor trebui să mai aștepte încă un an până la o nouă majorare. Deși anunțată majorarea, în condițiile de austeritate anunțate de Ministerul de Finanțe, este clar că nu se va putea proceda la majorarea acestora.

Concluzia este că nu vor beneficia de o recalculare a punctului de pensii preconizată pentru 1 ianuarie 2022. Ministerul de Finanțe spune că prognoza bugetară și rata deficitului este una mult prea mare. Astfel va trebui susținută clar prin tăierea cheltuielilor imediate. Rămâne de văzut cănd va reveni Ministerul de Finanțe asupra legii pensiilor și a majorării punctului de pensie.