Președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea antițigănismului

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, Legea privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea antițigănismului, informează Administrația Prezidențială.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea antițigănismului

Legea a fost adoptată pe 15 decembrie, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, și prevede, printre altele pedeapsa cu închisoarea pentru acțiuni care intră în sfera „antițigănismului”, definit drept ”percepţia, cât şi manifestările verbale sau fizice, motivate de ură împotriva romilor, îndreptate împotriva romilor ori a proprietăţilor acestora, împotriva instituţiilor/organizaţiilor neguvernamentale, liderilor comunităţilor rome sau lăcaşurilor lor de cult, tradiţiile şi limbii romani”.

Legea privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea antițigănismului a fost promulgată

Actul normativ prevede că „fapta persoanei de a promova, în public, în orice mod, idei, concepţii sau doctrine antiţigăneşti se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi”.

De asemenea, se pedepsește cu închisoarea de la un an la 5 ani distribuirea de materiale considerate antiţigăniste.

În același timp, confecţionarea, vânzarea, răspândirea și deţinerea în vederea răspândirii de simboluri antiţigăniste se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi.

Totodată, ”constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 ani la 10 ani şi interzicerea unor drepturi, iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter antiţigănist, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup”, mai prevede legea promulgată luni de șeful statului.

Proiectul de lege a fost inițiat în legislatura trecută de parlamentari de la PSD, UDMR, USR, ALDE, PMP și minoritățile naționale și a fost adoptat tacit de Senat în decembrie 2019.