Prima Demisie la Spitalul Matei Balș! Voiculescu l-a demis pe managerul spitalului

Atribuțiile Mariei Nițescu, managerul interimar al Institutului Național de Boli Infecțioase Matei Balș din București, demis luni de Vlad Voiculescu, vor fi preluate de directorul medical Cătălin Apostolescu, a informat Ministerul Sănătății.

Prima Demisie la Spitalul Matei Balș! Voiculescu l-a demis pe managerul spitalului

La aproximativ o oră după anunţul ministerului pe care îl conduce, Vlad Voiculescu a transmis, pe Facebook, un mesaj cu privire la demiterea mangerului interimar de la Balş.

„Astăzi a fost a nu știu câta oară când am primit informații eronate de la o unitate din subordine. E deja prea mult”, a scris ministrul, adăugând că „prea mult din ce înseamnă ‘stat’ în țara asta a devenit sinonim cu lipsă de profesionalism, program fix, țâfnă și misecuvenism”.

Potrivit Ministerului Sănătății, decizia înlocuirii managerului interimar Maria Nițescu după nici două luni a fost cauzată de „multiplele disfuncționalități în gestionarea situației pacienților internați în Pavilionul V al Institutului care au fost transferați în urma incendiului din 29 ianuarie 2021 și în comunicarea cu Ministerul Sănătății”.

O explicație a înlocuirii Mariei Nițescu cu doctorul Cătălin Apostolescu este și aceea că ministerul Sănătății a primit informații eronate astăzi, 22 februarie, privind decesul unui pacient internat în Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov, după incendiul din 29 ianuarie.

„Ministerul Sănătății a solicitat, în această dimineață, informații cu privire la decesul unui pacient internat în Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov care, potrivit presei, s-a aflat în Pavilionul V al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Univ. Dr Matei Balș” în timpul incendiului.

Institutul a răspuns, printr-o notă telefonică, la ora 10.01, potrivit căreia pacientul nu s-a aflat în Pavilionul V în momentul incendiului și nu a fost transferat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov.

La ora 14.17, Institutul a revenit asupra acestei informații și a comunicat Ministerului Sănătății că pacientul s-a aflat în Pavilionul V în timpul incendiului, că a fost evacuat de către personalul medical propriu înaintea sosirii echipajelor de intervenție și că a fost transferat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov în data de 29 ianuarie 2021, la ora 16.30″, a transmis instituția condusă de Vlad Voiculescu.

Vlad Voiculescu a solicitat demararea unei anchete a Corpului de Control al ministrului care să elucideze modul în care au fost gestionate transferurile tuturor pacienților internați în Pavilionul V al Institutului Național de Boli Infecțioase Matei Balș din București, precum și comunicarea cu toate celelalte autorități implicate.

În ziua în care s-a produs incendiul de la „Matei Balș” au fost anunțate cinci decese, iar de atunci, bilanțul deceselor a ajuns la 20. Totodată, 53 de persoane care erau internate în Pavilionul V au fost transferate la 11 unități medicale din București.