Diferit de la o persoană la alta, primele semne ale îmbătrânirii se pot identifica după vârsta de 25-26 de ani. Studiile specialiştilor, publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences, arată faptul că metabolismul unei persoane suferă primele modificări specifice îmbătrânirii începând cu vârsta de 25 de ani.

Sunt oameni care îmbătrânesc foarte rapid, dar şi oameni la care nu se observă cum trece timpul peste ei.

Cum îţi dai seama dacă a început procesul de îmbătrânire în corpul tău

Studiile pe persoanele care îmbătrânesc rapid au scos la iveală semne chiar de la 26 de ani, printre care albirea părului, riduri pe faţă, slăbirea auzului sau dureri de oase şi articulaţii. Aceşti oameni par să treacă printr-un proces de îmbătrânire biologică cu o durată de trei ani într-un singur an. Astfel, aceştia îmbătrânesc mult mai rapid. Tot la astfel de oameni s–au înregistrat pierderi dese de echilibru sau pierderea atenţiei distributive.

Primele semne că eşti mai bătrân decât crezi
Primele semne că eşti mai bătrân decât crezi

Sunt oameni care încărunţesc încă de la 25-30 de ani, iar medicii pun această schimbare sub semnul stresului sau al unui şoc bazat pe un eveniment traumatizant. Dacă oamenii sunt atenţi, aceştia pot observa dacă încep să îmbătrânească, sau nu.

Şi din atitudinea lor, oamenii îşi pot da seama că este debutul procesului de îmbătrânire în corpul lor. Simt mai mult nevoia să doarmă, refuză socializarea, refuză tehnologia, încep să se axeze mai mult pe televizor şi pe statul în casă. Astfel de activităţi, de multe ori alese poate involuntar, arată faptul că îmbătrânirea începe să îşi spună cuvântul.

Medicii specialişti nu au reuşit să identifice de ce sunt pacienţi care îmbătrânesc mai devreme şi alţii care îmbătrânesc în condiţii normale. Poate fi ereditar, sau dobândit, prin expunerea permanentă la factori de stres, depresie, anxietate şi muncă fără pauză sau lipsa odihnei.