Turiștii români au început deja să plece la mare în week – end, deși temperaturile nu au crescut atât de mult pentru a ne bucura de plajă.

Litoralul românesc întâmpină însă mari probleme. Stațiunile de la Marea Neagră se confruntă cu un mare deficit de personal. Se pare că jumătate din locurile de muncă care sunt disponibile în această zonă sunt încă libere, ceea ce reprezintă o mare problemă pentru hoteluri.

Angajați străini pe litoralul românesc

Românii nu mai caută job – uri sezoniere pe litoral. Hotelierii au recurs la o altă soluție și au început să recruteze personal din străinătate, în mod special muncitori din Asia.

Cei mai căutați sun muncitorii din Bangladesh, Sri Lanka sau Vietnam, țări sărace, în care forța de muncă este plătită ieftin. Așadar, vara aceasta ne așteptăm ca pe litoral să fim serviți de cetățeni străini.

În prezent, unitățile HoReCa de pe litoral oferă circa 88 de locuri de muncă care, la prima vedere, nu sunt tentante pentru români. Oferta este extrem de slabă din acest punct de vedere, spune Adelina Vlad, purtător de cuvânt al Agenţiei Județene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM). Aceasta atrage atenția că înainte de izbucnirea pandemiei de coronavirus nu existau aceste probleme și că ofertele de muncă erau extrem de vaste.

Cei mai mulți asiatici care vin la noi să lucreze pe litoral optează pentru posturi de electricieni, grădinari sau cameriste.

Un salariu pentru un astfel de angajat pornește de 2 500 de lei pe lună. În medie, acesta este salariul unei cameriste. Cei specializați în anumite domenii pot primi chiar mai mulți bani pe lună. Spre exemplu, bucătarii pot ajungă să încaseze pe lună salarii chiar și de 6 000 de lei, conform Digi24.

Nu este primul an în care sunt recrutați străini pentru a munci sezonier în România. Anul trecut, în majoritatea stațiunilor de pe litoral lucrau persoane provenite din Asia.