Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, nu vine cu vești bune și vorbește chiar despre valul cinci, în timp ce România încearcă să facă față cu greu numărului tot mai mare de îmbolnăviri de Covid-19, în plin val patru. Oficialul român susține că riscul de a trece din nou printr-o perioadă de creștere a infectărilor este mare, totul depinzând de comportamentul cetățenilor. Secretarul de Stat explică și motivul pentru care este posibil să ne confruntăm cu valul cinci.

Raed Arafat, despre valul cinci. Ce soluție au românii pentru a preveni noi infectări

Secretarul de Stat, Raed Arafat, a vorbit recent despre valul cinci, în contextul în care valul patru al pandemiei de Covid-19 este în plină desfășurare în România. Cu un număr de peste 14.000 de infectări zilnice, oficialul român susține că este posibil să ne confruntăm cu un nou val al pandemiei. Motivul este apariția de noi variante ale virusului SARS-CoV-2, în lipsa unei imunizări generale, prin vaccinare, a populației.

Șeful DSU susține că vom rămâne la fel de vulnerabili ca în prezent, dacă procentul de 70% de persoane nevaccinate nu scade în perioada următoare. Medicul Raed Arafat este de părere că lipsa vaccinării ne-ar putea costa un nou val de îmbolnăviri, în fața noilor variante ale virusului, tot mai diferite de cele inițiale.

Dacă nu ne vaccinăm şi mai apar variante, rămânem vulnerabili cum suntem acum. Faptul că suntem vulnerabili faţă de alte ţări acum este pentru că virusul a găsit un teren foarte prielnic, 70% nevaccinaţi, a declarat, Raed Arafat la Digi 24.

România, sub pragul mondial la vaccinare

Specialistul consideră că există o posibilitate crescută să apară alte tulpini ale virusului care provoacă boala Covid-19, fiind posibil ca țările care au un grad scăzut de vaccinare să se confrunte cu un val cinci, în timp ce restul să revină ușor la normalitate.

“Dacă nu ajungem să ne vaccinăm şi apar alte variante pe care vaccinul poate să le împiedice…şi noi ştim că pot să apară. Dacă virusul găseşte un teren prielnic pentru el, normal că el intră fără problemă. Totul depinde de cum ne comportăm noi şi ce soluţie vrem. Ţările care au ajuns la procent mare de vaccinare, viaţa acolo este foarte aproape de normal.

Pe de altă parte, Raed Arafat este îngrijorat de evoluția campaniei de vaccinare din România,imunizarea din țara noastră situându-se sub pragul mondial. Țări din Africa sau Asia ajungând să depășească 45% din numărul cetățenilor vaccinați. Totodată, medicul atrage atenția că vaccinarea reprezintă singura soluție de a scăpa de valul patru și de a preveni apariția valului cinci.