Secretarul de stat Raed Arafat a precizat, vineri seara, că există o discuție cu privire la relaxarea măsurilor restrictive și că aceasta s-ar putea produce treptat, în funcție de numărul de persoane vaccinate dintr-o localitate.

El a mai spus că Ministerul Culturii și Ministerul Economiei lucrează pe anumite recomandări și urmează să vină cu propuneri în acest sens.

”Ministerul Culturii, ministerul Economiei lucrează pe unele recomandări, urmează să vină cu unele propuneri care normal că se analizează la toate nivelurile şi probabil dacă mergem cu vaccinarea, sunt aproape 5 milioane de doze administrate în ţară, dacă continuăm să administrăm vaccinul şi creşte procentul celor vaccinaţi, până la 1 iunie, clar că se poate începe discuţia despre introducerea unor măsuri de revenire cât mai aproape de normalitate. Treptat, bine calculat, dar aceste lucruri depinde de concluziile care vor fi trase de Comitetul interministerial.”, spune Arafat.

Creșterea numărului de persoane vaccinate poate duce la normalitate, mai spune Raed Arafat care dă exemplul Israelului.

”Dacă ajungem la 30% din populaţie vaccinată cu ambele doze, astfel de măsuri pot fi luate pentru că s-a văzut şi în Israel, la 30 la sută din populaţie vaccinată deja a fost un impact serios asupra cazurilor. Când ajungem la un impact de 60 la sută din populaţie vaccinată se pot lua măsuri. Cu cât creşte numărul celor vaccinaţi, cu atât putem lua măsuri mai repede spre normalitate”, a declarat Raed Arafat la Digi24.

Relaxarea depinde de rata de vaccinare

Șeful DSU a mai spus că relaxarea măsurilor depinde de rata de vaccinare pentru că aceasta este singura modalitate prin care se poate asigura revenirea la normalitate.

”Depinde de rata de vaccinare pentru că ea este modalitatea prin care ne asigurăm că revenirea la unele activităţi, unde oamenii sunt împreună, unde poate e greu să se poarte mască tot timpul, totuşi, şansa de transmitere devine una foarte limitată”, a declarat Arafat.

Acesta a fost întrebat dacă relaxarea ar putea fi decisă zonal, în funcție de rata de vaccinare. Arafat a spus că această variantă se află pe masa de lucru.

”Nu pot exclude acest lucru, este posibil să se ajungă la această abordare. Este o variantă la care se gândeşte toată lumea, aşa cum restricţiile sunt zonale şi măsurile de relaxare pot fi zonale, dacă avem un procent foarte mare de vaccinaţi într-o localitate. Dar trebuie discutat la nivelul Comitetului şi luată o decizie finală”, a declarat Arafat.