România intră într-o perioadă grea din pnct de vedere economic și social. Există o categorie de contributori la pensia de stat care au fost excluși de la plata unor impozite. Este vorba de doi ani şi jumătate de facilități fiscale acordate angajaților din construcţii. majoritatea acestor angajați sunt exclusși de la plata contribuției de 3,75% la Pilonul II de pensii. Riscul acestei facilitîți,spun analiștii, se va vedea la momentul ieșirii acestora la penie.

Angajații din construcții și efectele facilităților fiscale

De la 1 ianuarie 2019, persoanelor care lucrează în sectorul construcțiilor li s-a acordat un salariu minim mai mare decât salariul minim național. Acest lucru se aplică întregului sector. Mai mult, cu condiția ca cifra de afaceri a companiei să provină în principal din construcții, salariile lunare sub 30.000 Lei sunt supuse unei serii de scutiri de impozite, aplicabile între 2019 și 2028 atât angajatorilor, cât și angajaților.

Aceste măsuri sunt cuprinse într-un acord între Guvernul României și Federația Proprietarilor Companiilor de Construcții, stabilind construcția ca un sector economic prioritar pentru următorii 10 ani și vizând susținerea dezvoltării sale cu salarii nete sectoriale mai mari.

Facilitățile fiscale au fost în general binevenite.Cu toate astea nivelul ridicat al salariului minim, împreună cu eligibilitatea limitată pentru scutiri de impozite, declanșează nemulțumirea în rândul unor angajatori. Salariul minim ridică probleme în special pentru întreprinderile mici și mijlocii, care se bazează în principal pe lucrătorii cu salariu minim.

Reprezentanții IMM-urilor s-au plâns că salariul minim mai mare le slăbește capacitatea de plată a salariilor. În același timp poate avea efectul opus încurajării ocupării neoficiale sau concedieri ale angajaților. De asemenea, legea a fost criticată pentru defavorizarea companiilor.

Datorită veniturilor mai mici din construcții în raport cu cifra de afaceri totală, nu se califică pentru facilități fiscale, dar trebuie să respecte reglementările privind salariul minim sectorial mai mare.

Pensiile vor fi mai mici pentru acești angajați

Pe de o parte, se așteaptă ca oamenii care lucrează în acest sector să se bucure de salarii nete semnificativ mai mari. Pe de altă parte, contribuția socială pentru pensii a fost redusă, ceea ce ar putea avea un impact negativ asupra drepturilor de pensie ale lucrătorilor.

Contribuția socială pentru pensii este acum stabilită la 25% din salariile brute în conformitate cu legislația generală a pensiilor. Aceasta este împărțită între componenta de plată, și anume 21,25% din salariul brut, și sistemul legal finanțat, adică  3,75% din salariul brut.

Dacă luăm toate aceste dateîn calcul, vom vedeacăangajații din construcții, cu contribuții la Pilonul II de pensii, vor avea cea mai mică pensie de stat, la momentul pensionării. În România sunt la această oră  430.000 de angajaţi în construcții. Acest procent de 91% din forța de muncă, la pensionare vor încasa lunar cea mai mică pensie, chiar dacă guvernele vor face modificări la plafonul de pensionare și se va modifca și recalcularea acesteia.